Izvor: B92

Koliko god da je poznat, neke činjenice su ostale prikrivene, pa mnogi nikada nisu čuli za njih.

Versaj je jedna od najznačajnijih znamenitosti u Francuskoj, a po posećenosti se nalazi odmah nakon Ajfelovog tornja. O Versajskom dvorcu imamo prilike da učimo u školi, na filmovima, u knjigama... ali ovo su podaci koje mnogi ne znaju.

Ovde je prvo lovačka koliba. Dok se još nije ni “rodila ideja“ o grandioznoj palati, na njenom mestu se nalazila kuća u kojoj je voleo da boravi Luj XIII , pa je tek kasnije njegov sin Luj XIV sagradio jednu od najlepših građevina na svetu.

Niko nije želeo da ide u versajske parkove i bašte. Bilo je 372 statue, 55 vodenih skulptura, 600 fontana i stotine hiljada biljaka, drveća, cveća... Stalno su se donosile nove vrste sadnica iz svih krajeva sveta, park je izgledao očaravajuće, ali mešanjem svih prijatnih stvoren je nepodnošljivo neprijatan miris.

Foto: depositphotos/ fyletto

Dvorana ogledala je napravljena uz pomoć krađe. U dvorani postoji 357 ogledala, a 1678. godine, kada je dvorana napravljena, ogledala su bila luksuz. Kako je Venecija imala monopol nad pravljenjem ogledala, Francuzi su morali da namame zanatlije da prave ogledala za Versaj.

Versajski sporazum je potpisan u Dvorani ogledala. Versaj je kroz vekove svedočio mnogim važnim ugovorima, dogovorima i sporazumima, pa je tako smatran pravim mestom i za zvanično završavanje Velikog rata. Mirovni ugovor je potpisan 28. juna 1919. godine, a dvorana je tada bila obasjana plamenom 20.000 sveća.

U Versajskom dvorcu jela su se služila hladna. Greška pri pravljenju Versaja je učinila da daljina između kuhinje i trpezarije bude toliko velika da je kralju i njegovim dvoranima služeno hladno jelo. Kralj Luj XV nije bio zadovoljan ovim “tretmanom“, pa je naredio da se napravi njegova lična kuhinja u privatnim odajama.

Foto:depositphotos/ ewastudio

Marija Antoaneta je imala svoje “ljubavno skrovište“. Mali Trijatnon je izgrađen za ljubavnicu, ali je na kraju završio u rukama kraljice. Ona je često boravila ovde, a unutar dvorca je postojao čak i privatni teatar. Ono što je probudilo znatiželju istoričara jeste pećina skrivena vegetacijom koja se nalazi u blizini, ima dva ulaza i krevet prekriven mahovinom.

Versaj je posedovao privatni zoološki vrt. Najrazličitije vrste životinja, divlje i pitome, bile su ljubimci aristokratije. I drugi su imali životinje, ali ovde su zverinjaci po prvi put bili razdvojeni, pa se nisu na istom mestu držali “lovci i lovine“. Ovo je kasnije prihvaćeno širom Evrope, a osnovna je ideja za moderne zoološke vrtove.

Dvorac je bio mesto gde je napredovala nauka. Luj XV i Luj XVI su bili veoma strastveni i kada je nauka u pitanju. Zato su dvorcj opremili instrumentima i knjigama kako bi imali pristup hronologiji, astronomiji i kartografiji. Kasnije su se istraživanja na dvorcu proširila, pa su zverinjaci bili idealni za razvijanje veterine, bašta za otkrivanje botanike. Ubrzo su bile oformljene i škole za ove nauke.

Foto: depositphotos/ gilmanshin

Kapija Versaja je potpuno uništena u Francuskoj revoluciji. Narod koji je gladovao i umirao više nije mogao da se pravi da ne vidi raskoš u kojem živi kraljevska porodica, a posebno Marija Antoaneta, pa su u trenutku revolucije prvo krenuli na dvorac. Tada su vođe revolucije naredile da se kapija rasklopi, jer u potpunosti bila prekrivena zlatom.

Omiljeno piće bila je topla čokolada. Zapravo, to je bilo omiljeni napitak Luja XV ali kako su dvorani morali da udovoljavaju kralju i da rade sve što on radi kako bi mu ugodili, svi su pili toplu čokoladu. Ono što je doprinelo tražnji čokolade je svakako priča koja je tada kružila, a to je da je ova poslastica snažan afrodizijak.

U Versaju su čak i nokširi bili od srebra. Osim kraljevske porodice, koja je imala odvojen prostor za toalet, drugi su imali samo nokšire koji su bili postavljeni u uglu sobe. Kako bi se nadomestio nedostatak posebnih prostorija, nokširi su bili srebrnu, piše "Arts and culture".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.