Izvor: B92

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, nakon sednice Vlade, rekao je da su doneli novu odluku o prelasku granice, koja stupa na snagu od sutra, 1. jula I važiće do 15. jula.

“Od 1. jula na nivou Evropske unije na snagu stupa primena EU digitalnih kovid potvrda. Naša odluka je s tim usko povezana, jer će svi građani Evropske unije koji imaju potvrdu moći bez ikakvih ograničenja ući u Republiku Hrvatsku”, rekao je Božinović, dodavši da oni koji je ne budu imali, moći će da uđu u zemlju uz potvrdu o vakciniji ili negativnom testu (brzi antigenski test ne stariji od 48 sati ili PCR test ne stariji od 72 sata).

Istakao je i da će hrvatski Zavod za javno zdravlje na svojim internet-stranicama redovno objavljivati popis zemalja na koje se primjenjuju posebne epidemiološke mere.

“Ovim odlukama želimo najviše što je moguće da kontrolišemo epidemiološku situaciju, a granica u tome ima veliku ulogu u vreme sezone. Takođe, ovom odlukom šaljemo jasnu poruku da nema nekontrolisanog ulaska u Republiku Hrvatsku”, naglasio je ministar Božinović.

Dodao je i da je novost to što će sva testna mesta, ali i HZZO, od 2.7. izdavati i kovid digitalne potvrde.

“Više niko ne može reći da je to neki problem”, istakao je.

“Svi ćemo se rešiti ili na neki način pojednostaviti ove muke ako se vakcinišemo, jer to je jedini izlaz”, zaključio je ministar Božinović.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.