Muzej u kojem kustosi nose pancire, a za ulazak je potrebna dozvola Ministarstva

Na "ničijoj zemlji", demilitarizovanoj zoni između Južne i Severne Koreje, nalazi se ni manje ni više nego umetnički muzej.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.12.2021.

11:14

Muzej u kojem kustosi nose pancire, a za ulazak je potrebna dozvola Ministarstva
Ilustracija Foto: Shutterstock/JNEZAM

Na 38. paraleli, na kojoj je povučena granica između dve Koreje, južnokorejski i međunarodni umetnici moći će da izlože svoje radove u muzeju simbolično nazvanom Unimaru, piše CNN. Unimaru je složenica od dve korejske reči: "uni", koja znači jedno, i "maru" ili prostor.

Prva izložba u neobičnom muzeju "2021 DMZ umetnički i mirovni program" održala se u septembru ove godine, a sačinjavala su je 34 umetnička dela od 32 autora.

Na otvaranju je posetioce dočekao otvoreni krov kako bi mogli da vide više od čelične fasade, "koja predstavlja ograničenost vremena i prostora u demilitariziranoj zoni", rekli su organizatori izložbe.

U zgradi, koja je do početka 2021. bila prazna, gosti su mogli da vide i jednu praznu instalaciju. Ona je rezervisana za radove severnokorejskih umetnika koji će, nadaju se organizatori, biti izloženi u njihovom muzeju.

Kako su Južna i Severna Koreja tehnički još uvek u ratu, zaposleni u muzeju i posetioci se moraju podvrgnuti preventivnim merama. Jeon Šim Čung, umetnička direktorica Unimarua, za CNN je rekla da radnici prilikom postavljanja izložbe nose pancire, a sigurnosna provera posetilaca je opsežna.

U prostore umetničkog muzeja ne može da uđe više od 30 osoba odjednom, što je delom zbog koronavirusa, a pre dolaska mora da se zatraži dopuštenje južnokorejskog Ministarstva ujedinjenja.

Kad im se odobri poseta, goste do Unimara prevozi specijalni autobus, a za ulazak postoji i pravilnik za oblačenje, zabranjene su mini-suknje, šortsevi i sve što na sebi ima kamuflažni uzorak. Takođe, nije dozvoljeno fotografisanje, kao ni ulazak dece mlađe od osam godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: