10 najlepših destinacija u Srbiji: Ovo su naša najveća blaga

Bogata šumom, rekama, planinama, jezerima i banjama, Srbija ima mnogo toga da ponudi domaćim, ali i stranim turistima. Poslednjih godina sve više stranih turista odluči da poseti našu zemlju i proputuje je uzduž i popreko. A zašto i ne bi, kada kod nas još ima delova netaknute prirode koja radoznalom turisti može da oduzme dah.

Izvor: B92

Sreda, 31.07.2019.

18:06

10 najlepših destinacija u Srbiji: Ovo su naša najveća blaga
Foto:depositphotos/boggy22

A mi smo vas nedavno u anketi pitali koje su to najlepše destinacije u Srbiji, i na prva tri mesta našli su se Vlasinsko jezero, Fruška gora i Rtanj. Od ukupno 35.880 glasova, čak 11.436 je dobilo Vlasinsko jezero, odnosno 31,87 odsto učesnika ankete smatra da je ovo jezero najveće blago koje Srbija ima.

Zanimljivo je to da ovo jezero nije prirodno, već veštačko, nastalo pravljenjem brana pedesetih godina prošlog veka za potrebe hidroelektrana.

Jezero je nastalo na mestu gde se nekada nalazilo Vlasinsko blato, tresava sa ševarom i trskom i samo mestimičnim vodenim površinama i živim peskom.
Vlasinsko jezero se nalazi na 1213 metara nadmorske visine i prostire se na površini od 16 kvadratnih kilometara, što ga čini najvišim i najvećim veštačkim jezerom u Srbiji.

Boja jezera se menja od obale prema sredini. Od sivo-plave sa zelenim priobalnim površinama dok je pri sredini modroplave boje. Ovo prelamanje boja čini jezero draguljem skrivenim među zelenim šumama i livadama na Vlasinskoj visoravni, koja čuva raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta, i skriva među brezama i klekama oko 400 planinskih izvora, bistre potoke, vodopade i brze rečice.

U jezeru postoje dva ostrva - Stratorija i Dugi del, koji je nekada bio poluostrvo. Ipak, ovo nisu ostrva koja Vlasinsko jezero čine neverovatnim.
Najneobičniji prizor su "plutajuća ostrva", a ovaj fenomen je zaštitni znak Vlasinskog jezera. U pitanju su male oaze, treset koji se punjenjem jezera odigao sa dna i koji pluta od obale do obale u ritmu vetra.

U jezero se uliva osam reka, a izliva se Vlasina. Još jedna retka pojava se vezuje za Vlasinsko jezero, a to je bifurkacija reke Božice koja jednim delom ide Crnom, a drugim Egejskom moru.
Čemernik i Vardenik se posebno izdvajaju od svih planina koje nadvisuju jezero. I ceo predeo čine rajem za ljubitelje prirode.

Jezero je podjednako lepo i leti i zimi, ali leti postoji više manifestacija koje možete da posetite, poput sabora Svetog Ilije, vlasinskog triatlona, regate i somijade.

Ukoliko osim vodenih sportova, šetnje i uživanja u prirodi poželite i da se duhovno uzdignete, u neposrednoj blizini možete pronaći veliki broj crkava i manastir u Palji.
Manastiri su ono što krasi i Frušku goru, koja se našla druga na listi najlepših destinacija u Srbiji, a za koju je glasalo 21,92 odsto čitalaca.

Veruje se da je ovde sagrađeno 35 pravoslavnih manastira, ali sačuvano je samo 16, koji su opstali uprkos svim ratovima i nedaćama.

Zbog mnogobrojnih svetilišta često se može čuti da je Fruška gora "sveta gora" ili "srpski Atos". Fruška gora je jedan od nacionalnih parkova Srbije, a svaki njen pedalj to opravdava.
Ono što ovu planinu čini izuzetnom jeste njeno bogato vinogorje. Fruškogorski puteljci su i staze vina, pa se u vinarijama od kojih su mnoge uređene kao stara sremska domaćinstva uz čašu kvalitetnog vina može doživeti vreme i duh starih Sremaca kao i mnogih učenih ljudi i boema koji su obožavali ovaj kraj, piše "Serbia.com".
Fruška gora je veoma primamljiva, ali najjači utisak ostavlja na planinare koji iznova i iznova osvajaju Crveni čot, Veliki Gradac, Iriški venac i Stražilovo, gde se nalazi spomenik pesniku Branku Radičeviću.

Putevi kroz ovaj biser Panonije nisu previše naporni kao prepreke, a lepota koja ih okružuje oduzima dah svakome ko je hodao ovom planinom.
Banja Vrdnik je smeštena na izvoru termomineralne vode na obroncima Fruške gore, što je čini idealnim centom za rehabilitaciju i rekreaciju.

Sa severne strane, planina se spušta prema Dunavu i sastaje se sa Novim Sadom i Sremskim Karlovcima. I pored turista, Fruška gora uspeva da bude oaza mira svim meštanima.
U toplijim danima na veštačkim jezerima ove vojvođanske planine ima više posetilaca nego inače.

Najviše bude pecaroša, ali ni kupači nisu redak prizor, a najpopularnija kupališta su Bruja, Sot i Borkovačko jezero.

Fruška gora u svojim šumama krije penušave slapove Dumbovačkog vodopada, koji su lepi u svakom godišnjem dobu, čak i zaleđeni.
Sremci, svesni bogatstva koje imaju svuda oko sebe, mogu da vam ispričaju legendu prema kojoj je Bog stvarao svet, ali je Sremac zakasnio i kako ništa nije imao da mu da, odluči da mu pokloni komad raja.

Zato se na tako malenom prostoru nalaze i reke i manastiri i veličanstvena Fruška gora.
Planina Rtanj našla se na trećem mestu, a za nju je glasalo više od 5.000 čitalaca B92. Naime, 14,23 odsto učesnika ankete smatra da je ova "mistična planina", takođe biser Srbije.
Rtanj je gotovo savršena piramida, zbog čega mnogi misle da je drevna piramida ili delo neke više sile. Makar to bio i običan kraški greben sa strmom kupom, Rtanj je planina vredna divljenja.
Položaj takođe izaziva čuđenje kod mnogih, jer se vrh ove planine može videti sa vrhova Šumadije, Avalskog tornja, a nekada i sa Kopaonika.

Zbog klimatske prirodne posebnosti planine Rtanj, tereni su bogati autohtonim lekovitim biljem i aromatičnim biljkama, koje su našle široku primenu u narodnoj medicini i kuhinji, a najpoznatiji proizvod je svakako rtanjski čaj.
Boravak na Rtnju omogućava potpuno uživanje u očaravajućoj prirodi sa mnoštvom podzemnih izvora, pećina i jama koje krase skrivene delove ove misteriozne planine.

Naučnicu su dokazali da Rtanj emituje energiju koja veoma korisno utiče na zdravlje ljudi, kao i to da vrh planine upija zračenje koje se oslobađa u podnožju planine.
Šiljak, koji se nalazi na 1565 metara nadmorske visine, najviša je tačka. Na samom vrhu nalazi se ruševina kapele Svetog Đorđa koju je sagradila vlasnica rudnika u čast svome mužu.
Kapela je nekoliko puta rušena zbog blaga za koje se veruje da se nalazi u "srcu" ove neobjašnjive planine, o kojoj mnogi koji su je posetili mogu samo da kažu da ih je "iscelila svojom nestvarnom lepotom".

Jama Ledenica je jedno od omiljenih mesta na Rtnju. Ulaz u jamu dug je 50 metara, sa dve plitke vrtače, a sam kraj je polupodzemna ledena dvorana, jer je u njoj temperatura uvek ista.
Rtanj je planina koja privlači ozbiljnu pažnju celog sveta, jer se veruje da je ovo jedna od baza vanzemaljaca i da su oni stvorili zaštitno polje oko ove misteriozne planine.

Četvrto mesto u anketi zauzela je planina Tara, a za nju je glasalo 9,31 odsto čitalaca. Odmah za njom se nalazi vijugavi Uvac i Stara planina sa 5,56 odsto i 2,55 odsto glasova.
Đerdapska klisura je ostavila utisak kao najlepša na 2,46 odsto čitalaca, dok je za Zlatibor glasalo 2,14 odsto.

Na devetom mestu našla se Sokobanja, dok je planina Zlatar na desetom mestu najveličanstvenijih destinacija u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: