Nedelja, 26.07.2020.

11:08

Prizor pred kojim je svaka reč suvišna: Rosomački lonci FOTO

Kanjon se nalazi u Parku Prirode "Stara planina" u istočnoj Srbiji na teritoriji opština Pirot, u neposrednoj blizini sela Slavinja.

Izvor: B92

Default images

Kanjon Rosomače poznat i kao Rosomački lonci, Rosomačko grlo i Slavinjski lonci, deo je rečne doline istoimene reke koji je nastao intenzivnim usecanjem njenog vodenog toka u stensku masu Stare planinine, u istočnoj Srbiji, na oko 30 km od Pirota. Kanjon Rosomače izgrađen je abrazivnim procesima u slojevitim krečnjačkim stenama, u kojima su usečena proširenja sa virovima koji podsećaju na kotlove ili lonce, po čemu je i dobio ime "Rosomački lonci". Nastali su na mestima gde reka naglo sa kaskada pada u korito, pa se, zbog velike kinetičke energije vode, vrši usecanje dela rečnog korita neposredno iza kaskada. Širina ovih lonaca može iznositi i do 4 m u prečniku.
Zbog strmine stena, vodi u "loncu" je skoro nemoguće prići. A ako joj neko i priđe u njoj se ne može kupati, jer i po najtoplijem danu teško da temperatura vode premašuje pet do šest stepeni.

Turistička posetu kanjonu Rosomače najbolje je obaviti u letnjim mesecima. Najbolji pogled na kanjon Rosomače pruža se sa njegove leve ivice, do koje se dolazi jednostavnim penjanjem uz stene bez velikih napora, pokrivene niskom vegetacijom, travom i žbunjem.
U okolini kanjona nalaze se živopisna staroplaninska sela interesantna za turiste, uključujući i crkvu Svetog Đorđa iz 16. veka, u selu Slavinja.

Smeštaj za posetioce kanjona je moguć u obližnjem selu Visočka Ržana, u privatnim starinskim kamenim kućamaOvaj kanjon sasvim je dovoljno dug, širok, visok i strm da ga čovek zbog njegove lepote, kada ga prvi put vidi nikad ne izbriše iz svog sećanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

20 h

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Podeli: