Letovanje 2024. godine donosi brojne promene za građane Srbije željne putovanja i odmora.

Svi oni koji planiraju letovanje ove godine u zemljama poput Grčke, Hrvatske i Crne Gore treba da budu spremni na značajno veće troškove, s obzirom na to da se očekuje da će cene aranžmana i smeštaj biti veće za čak 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Rast cena je posledica globalnih ekonomskih promena, povećane potražnje i skoka cena energenata, koji zajedno doprinose opštem poskupljenju turističkih usluga.

Velike promene u Grčkoj

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić  nedavno je izjavio da su ove godine boravišne takse u Grčkoj poskupele, kao i da će važiti nova pravila na plažama kada je reč o prostoru za peškire, ležaljke i suncobrane.

"Najjeftinija ostaje taksa za boravak u apartmanima, koja je do sada bila 50 centi po danu po jednom apartmanu. Bila je dakle pet evra za 10 dana, a sada je evro i po dnevno, znači 15 evra za 10 dana", rekao je Seničić i dodao šta se menja kad su plažeu pitanju.

"Na plažama u posebnim celinama, takozvanim 'ekološkim natur' sredinama, a ima ih i na severu Grčke gde boravi najviše naših ljudi, samo 30 odsto površine može biti zauzeto nekim objektima, a 70 odsto će biti dostupno svima" izjavio je Aleksandar Seničić.

Serenity-H/ Shutterstock

Na nedavno održanom Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, načelnik uprave za turizam Grčke Miltijadis Nikolau podelio je za B92.net optimistična očekivanja za predstojeću letnju sezonu, uprkos izazovima koje donosi globalna inflacija.

Ove godine Grčka očekuje rekordan broj od 35 miliona turista iz čitavog sveta, a među njima će Srbi, kako je istakao Miltijadis, biti najbrojniji.

Cene turističkih aranžmana za Grčku su, prema rečima načelnika uprave za turizam Grčke, ove godine više za 20–30 odsto u odnosu na prethodne.

Olakšice za sve građane Srbije

Međutim, stižu i dobre vesti koje će olakšati planiranje putovanja za građane Srbije. Od ovog leta, putnicima iz Srbije neće više biti potrebni posebni tagovi za naplatu putarine za popularne destinacije kao što su Grčka, Crna Gora i Hrvatska i BiH. Uveden je zajednički tag sistem koji će omogućiti prolazak kroz naplatne stanice bez zastoja i nepotrebnog čekanja, obećavajući brži i efikasniji prelazak granica.

Jedinstven sistem naplate putarine s Grčkom biće u funkciji od 1. juna, s Crnom Gorom već od 15. aprila, a s Hrvatskom od 15. maja.

Shutterstock/Adam Radosavljevic

Još jedna značajna promena tiče se putnog osiguranja. Građani Srbije koji putuju u određene zemlje više neće morati da brinu o dodatnim troškovima za putno osiguranje. Ova olakšica dolazi kao deo šireg sporazuma sa zemljama destinacijama, čime se eliminišu prethodno obavezne polise koje su putnici morali posebno da plaćaju.

Tako, na primer, u Crnu Goru, Hrvatsku, Bugarsku, Tursku, Tunis ili Italiju na letovanje ili kakav drugi put možete otići i bez troškova za putno osiguranje.

"Srbija ima bilateralni ugovor o socijalnom osiguranju koji obuhvata i oblast zdravstvenog osiguranja sa sledećim državama: Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Holandija, Italija, Luksemburg, Mađarska, Severna Makedonija, Nemačka, Rumunija, Slovačka, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Slovenija, Turska, Tunis, Poljska, Velika Britanija, kanadska provincija Kvebek, Danska, Norveška i Švedska", rekli su iz RFZO.

Ova mera će značajno smanjiti ukupne troškove putovanja, omogućavajući turistima da uštede novac koji mogu iskoristiti na druge načine tokom odmora.

Dok se povećanje cene letovanja može videti kao izazov za budžete mnogih putnika, uvođenje zajedničkog taga za putarine i ukidanje dodatnih troškova za putno osiguranje u određenim zemljama svakako su pozitivne promene koje će olakšati planiranje i realizaciju letnjih putovanja.

Građani Srbije će imati priliku da iskuse brža i ekonomičnija putovanja, što bi moglo doprineti većem interesovanju za istraživanje novih destinacija tokom nadolazećih letnjih meseci.
 

Podeli: