Izvor: B92.net/Novosti

U Srbiji uskoro počinje da radi nov sistem naplate putarine s Grčkom, Crnom Gorom i Hrvatskom, što će mnogima olakšati put na letovanje.

Naime, srpski vozači neće morati da kupuju poseban tag za svaku zemlju kroz koju prolaze.

Jedinstven sistem naplate putarine s Grčkom biće u funkciji od 1. juna, s Crnom Gorom već od 15. aprila, a s Hrvatskom od 15. maja, saznaju "Novosti".

Ugovor o zajedničkom tagu danas će biti potpisan i s Bosnom i Hercegovinom, a očekuje se da naplatni sistem bude povezan za nekoliko meseci. Takođe, u toku su i pregovori s Italijom.

To znači da naši vozači neće morati da kupuju poseban tag za svaku zemlju kroz koju prolaze, već će imati jedan koji koriste za elektronsku naplatu putarine u Srbiji i njime će plaćati putarine u ovim susednim državama. Prolaziće bez zaustavljanja na naplatnim stanicama, a putarina im se naplaćuje s platne kartice. Ovo je posebno značajno u vreme turističke sezone, kada su velike gužve.

Ministar saobraćaja Goran Vesić oglasio se ovim povodom za pomenuti portal, pa istakao da je njegov portfelj čvrst u nameri da kroz jedinstven sistem naplate putarine poveže našu zemlju sa svim susedima:

"Od prošle godine već radi integrisana putarina sa Severnom Makedonijom. Imamo skoro 50.000 korisnika samo iz Srbije koji koriste taj zajednički tag, naravno postoji i veliki broj ljudi iz Severne Makedonije."

On ističe da se pregovara s nekoliko zemalja kako bi zajednički tag počeo da funkcioniše ove godine.

To će, kako dodaje, sasvim sigurno pomoći da se naši vozači komfornije i bolje voze. Prema njegovim rečima, to je posebno važno za Grčku, jer oko 10.000 automobila iz Srbije dnevno ulazi u tu zemlju tokom leta.

Javno preduzeće "Putevi Srbije" je razvilo platformu TOLL4ALL, koja predstavlja jedinstveni sistem naplate putarine preko koga je moguće povezivanje naplatnih sistema više zemalja.

 

Podeli: