Brisel - rodni grad Tintina

Erže (Hergé), tvorac stripskoj junaka Tintina, dičio se kako je Brisel u njegovim stripovima autentičan - ali nije sve baš u ovom gradu melem za oči.

Izvor: B92

Subota, 05.11.2011.

18:04

Default images

„Lep je izdaleka, ali daleko od lepog”, kaže Dididje, jedan od turističkih vodiča u ovom gradu koji je zadužen za „strip turu”.

Pri tom nije mislio na novi 3D film Stivena Spilberga, „Avanture Tintina: Tajna jednoroga”, koji je svetsku premijeru imao upravo u Briselu (a nedavno i u Beogradu), već na pogled ka udaljenoj Bazilici Svetog srca za koju se kaže da je peta po veličini na svetu.

Delom izrađena u art deco stilu, može da primi 4.000 ljudi ali mnogi smatraju, kaže Didije, da i nije najlepša među crkvama.
Bazilika Sv. srca (Markus Koljonen/Wikimedia Commons)
Ali ostale privlačne garđevine poput Kraljevske palate, Hotela Metropol i Kraljevske opservatorije, pojavljivale su se u Eržeovom stripu.

Zapravo, svuda naokolo su mesta koja se mogu vezati za Eržeov i živote ostalih belgijskih strip crtača. Tu je fabrika tekstila u kojoj su se upoznali Eržeov otac (nadzornik) i majka (švalja). Danas je to zgrada gradskog arhiva.

Sledeća stanica: buvlja pijaca na Trgu Jeu de Balle u okrugu Les Marolles koji je u početnim kadrovima Spilbergovog filma.
Trg Jeu de Balle (Paco Seoane / flickr)
Širom Brisela nalaze se brojni murali na kojima je Tintin ali i drugi strip juunaci.

U Kafeu stripova na Place du Grand Sablon možete da se slikate pored bronzane statue Tintina u prirodnoj veličini, pre nego što popijete kafu među drugim suvenirima.
Foto: rafael tovar/flickr
U mestašcu Luve-la-Nev (Louvain-La-Neuve), 30 km od Brisela, nalazi se Eržeov muzej.

Osnovala ga je autorova udovica Fani. Zgrada od betona, stakla i čelika treba da podseti na obrise okeanskog broda i prizove u sećanje Tintinove avanture iz dalekih zemalja.

Za razliku od tog muzeja, Centar za strip u Briselu, u Rue des Sables, smešten je u prelep hram pionira art nuvoa Vikotra Horte.

U njemu su izložbe strip crtača poput Pejoa, autora Štrumpfova i Boba de Mura koji je mnogo godina bio Eržeova desna ruka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: