Pojedini turisti iz Srbije na put nose namirnice poput brašna, paštete, pirinča, ulja, ali i materijal za zimnicu.

Od juna se uvode nova pravila za putovanja autobusom, koja podrazumevaju ograničenje prtljaga.

Mnogi nisu s oduševljenjem dočekali ove vesti, jer je poznato da veliki broj turista iz Srbije na letovanje nosi namirnice, ali ih i vraćaju ukoliko se ne potroše.

Neki nose i poklone u vidu rakije i hrane, a pojedinci čak i paprike za ajvar.

Sproveli smo anketu u kojoj smo vas pitali da li na putovanja nosite hranu i svaki peti je odgovorio da nosi osnovne namirnice, dok čak 13 procenata naših čitalaca kaže da nosi sve – voće, povrće, piće i suhomesnate proizvode. Nešto malo manje, njih 12% nosi samo konzerviranu hranu, dok više od polovine, tačnije 54 odsto, odgovara da ne nosi ništa od hrane na put.

Nakon vesti o novim pravilima povela se i polemika o tome šta sve može da se nosi na put.

Činjenica je da veliki broj turista na letovanje nosi hranu. Bilo da su u pitanju namirnice poput testenine, pirinča i brašna ili konzervirane, u koferu se uvek nađe mesta za neku od namirnica.

"Ponesem uvek neke začine, malo pirinča, šećer, što bih kupovao cele kese za nedelju dana odmora", "Zašto da ne nosim nešto konzervirano poput tunjevine ili paštete kad mi je već pristupačnije ovde?", "Bez pečenog pileta (celog, naravno), svežeg hleba i gurabija se ne kreće na put. Plus skuvana kafa u termosu. Ako ima mesta za paradajz i papriku u kesi, još bolje. So obavezno u zatvorenom slaniku. Da ne iscuri! Tek onda može da se krene na put!", neki su od komentara iz ankete.

Preko graničnih prelaza nije dozvoljeno prenositi veliku količinu namirnica, kao ni sve vrste hrane, već postoje jasna ograničenja. U suprotnom možete očekivati velike kazne.

Pojedine agencije već imaju svoja pravila i spisak zabranjenog prtljaga, a na njima se, verovali ili ne, nalazi i zimnica.

"Pod zabranjenim prtljagom podrazumeva: bilo koje oružje, droge ili tečnosti (osim lekova), kolica na baterije ili skuteri, dečija kolica koja se ne sklapaju, bicikle, surferske daske, hrana ili bilo koji drugi artikli ili supstance koje nisu dozvoljene za prevoz prema zakonu bilo koje zemlje kroz koju prolazi autobus (o čemu je putnik dužan da se sam informiše), ili mogu izazvati povredu ili oštećenje imovine, predmeti za koje agencija smatra da su nepodesni za prevoz zbog svoje težine, veličine, oblika ili karaktera, ili koji su lomljivi ili isparivi, kao i predmeti sa oštrim ili isturenim ivicama, zapaljive tečnosti, pesak i kamenje, ćebad i jastuci, kuhinjsko posuđe i ostala oprema za pripremu zimnice, stolice za plažu, životinje, kao i druga roba koja nije za ličnu upotrebu", ističu iz Argus tursa.

Podeli: