Izvor: TU Magazine

Hajdelberg je jedan od najlepših gradova Nemačke. On posetioce očarava svojom tradicijom, arhitekturom i kulturom. Smešten je na obalama reke Nekar i okružen je zelenim brdima, odiše šarmom i elegancijom koji ostavljaju posetioce bez daha.

U ovom univerzitetskom, mladom gradu sa bogatom istorijom u Nemačkoj automobili više nisu dobrodošli.

Nemački grad Hajdelberg najpoznatiji je kao naučni grad sa najstarijim univerzitetom u zemlji, o čijoj istoriji govori i čuveni dvorac star preko 800 godina. Zamak predstavlja mešavinu gotičke, renesansne i barokne arhitekture. Sa svojim tornjevima i bastionima, on pruža nezaboravan pogled na grad i reku, i to je prvo što turisti primete.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by oitheblog (@oitheblog)

Međutim, novijoj istoriji biće poznat i po nultoj stopi emisija ugljen-dioksida i drugih gasova sa efektom staklene bašte koji izazivaju globalno zagrevanje. Pored industrije, čiji je štetan uticaj sveden na miniumu, posebna pažnja je posvećena automobilima i saobraćaju. U Hajdelbergu će automobili postati izuzetak, a ne pravilo.

Novi plan gradonačelnika zasnovan je na iskorenjavanju klasičnih automobila, a grad obezbeđuje subvencije za kupovinu električni automobila. Osim toga, čitav sistem gradskog saobraćaja se transformiše, uvode se autobusi na vodonik. Takođe se gradi i mreža “superputeva” za bicikle koje bi povezivale grad sa okolinom. Projektuju se i  naselja na način da obeshrabruju upotrebu vozila kako bi podsticala hodanje.

U Hajdelbergu više 80% stanovnika već ne koristi auto, a očekuje se da za par godina automobil u gradu bude atrakcija i prava retkost. Čak i ako primetite neki, on će morati da poseduje važeću ekološku nalepnicu koja potvrđuje da je auto dovoljno dobar za ulazak u ekološku zonu. U suprotnom je propisana kazna od 80 evra plus 25 evra naknade za obradu.

Podeli: