Kolibri protiv drona - 1:0

Kolibri, najmanja ptica na svetu, ujedno je i najbolji letač u mestu, daleko bolji od drona, iako je ta letelica pravo tehnološko čudo.

Život

Izvor: B92

Petak, 01.08.2014.

22:58

Default images

Grupa istraživača sa Univerziteta Stenford uporedila je let kolibrija sa letom malog drona PD-100 Black Hornet Nano, koji je u Norveškoj razvila kompanija Prox Dynamics. Uređaj, koji se može nabaviti po ceni od 30.000 do 35.000 dolara, britanska vojska odnedavno koristi u Avganistanu.

Stručnjaci su posmatrali stacionarni let, tj. sposobnost ptice, odnosno letelice da ostane gotovo nepomična u vaduhu.

Maleni kolibri koristi ovu karakteristiku, koju postiže brzim batom krila (između 12 i 80 u sekundi, u zavisnosti od vrste) da bi dopro do nektara kojim se hrani.

Eksperimenti su pokazali da je dron, koji je težak svega 16 grama, isto toliko efikasan u lebdenju u mestu kao i prosečni kolibri.

Međutim, najbolji među kolibrima su 20 odsto efikasniji od svog tehnološkog rivala.

Studija je objavljena u časopisu “Interface” britanskog Kraljevskog društva i u celosti je možete pročitati OVDE.

Foto: William Brawley / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: