NASA lansirala "lovca" na CO2

Američka svemirska agencija (NASA) lansirala je danas svoj prvi satelit koji ima zadatak da u atmosferi meri koncentracije ugljen dioksida (CO2), gasa koji se smatra glavnim krivcem za stvaranje efekta staklene bašte i dovodi do globalnog zagrevanja.

Život

Izvor: B92

Sreda, 02.07.2014.

15:25

Default images

Orbitalna opservatorija, čiji je pun naziv Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2), poletela je u 02.56 sati po pacifičkom vremenu (09.56 GMT) iz vazduhoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji raketom Delta 2.

Nakon 56 minuta leta, satelit se odvojio od rakete i nastavio sam svoje putovanje.

Kako prenose strane agencije, satelit je sada deo skupine A-Train, konstelacije od pet međunarodnih satelita za posmatranje Zemlje koja se okreće oko naše planete svakih 99 minuta.

Satelit ce biti postavljen na 705 kilometara visine.
Foto: Beta/AP
Zadatak OCO-2, čija će misija trajati najmanje dve godine, jeste da pruži detaljnu sliku emisija CO2, kako onih za koje je odgovoran čovek tako i prirodnih. Takođe će proučavati "hvatače" ugljen dioksida, tj. okeane i šume koji apsorbiraju ovaj gas i pratiti njihove promene.

OCO-2 će svake sekunde obavljati 24 merenja CO2 u atmosferi, tj. oko milion dnevno.

Ugljen dioksid u atmosferi igra važnu ulogu u energetskoj ravnoteži naše planete i ključan je faktor za razumevanje promena klime", navode naučnici NASA.

U maju su mesečne koncentracije ugljen dioksida u atmosferi premašile 400 čestica na milion (ppm) u severnoj hemisferi, što je najviši nivo u poslednjih 800.000 godina.

Uspešno lansiranje OCO-2 je burno proslavljeno u NASA nakon dva propala pokušaja slanja "lovaca" na CO2 u orbitu, 2209. i 2011.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: