"General Li je bio praktično slep"

General Robert Edvard Li, komandant trupa konfederacije u čuvenoj bici kod Getisburga za vreme Američkog građanskog rata je bio "slep", zbog toga što su trupe Unije savršeno koristile pogodnosti terena i sakrile svoje položaje, što je značajno doprinelo da Lijeve trupe pretrpe poraz, saopštili su istoričari.

Život

Izvor: Izvor: Reuters

Nedelja, 30.06.2013.

13:12

Default images

Proučavaoci Amričkog građanskog rata smatraju da je superiorna pozicija vojske Unije koja je brda i doline maksimalno koristila za svoje skrivanje i tako ostala van vidokruga konfederalnih trupa, jedan od ključnih razloga Lijevog poraza.

Kobne odluke koje je Li donosio zasnivale su se na osnovu loših izviđačkih izveštaja, njegove trupe zauzimale su prostor od svega 7 milja što im je onemogućavalo da vide grupisane snage Unije koncentrisane na uzvišenjima, sapštili su geografi i kartografi koji su na osnovu proučavanja starih mapa i tekstova iz tog perioda sintetizovali digitalni model čuvene bitke u Pensilvaniji koja je trajala od 1. do 3. jula 1863. godine.

"General Robert Li je zapravo bio praktično slep" rekla je En Keli Nouls profesor geografije koja je učestvovala u istraživanju i izradi interaktvne mape na sajtu smithsonianmag.com.

Istraživanje su pokazala da Li u toku bitke nikada nije imao čist vidik i dobar pogled na neprijateljske snage pa pošto nije imao jasan stav o položaju neprijateljskih snaga nije mogao da uvidi koliko je neprijatelj strateški bolje rasporedio svoje snage.

Ove sedmice obeležava se 150 godina od bitke kod Getisburga koja se odigrala od 1. do 3. jula 1863. godine u kojoj je učestvovalo blizu 50.000 vojnika sa obe sukobljene strane.

BItka se smatra jednom od prekretnica u najkrvavijem ratu u istoriji Sjedinjenih američkih država, u kome je poginulo blizu 620.000 ljudi, a nakon koga je ukinuto ropstvo.

Drugog dana bitke, 2. jula, Li je odlučio da napadne neprijateljske trupe na mestu za koje je smatrao da je najranjivije, između brda pod imenima Round tops.

Međutim, tom prilikom nije video hiljade vojnika koji su se u toku noći pregrupisali i mirno čekali u blizini. Komandant snaga unije Voren je uočio prednost u položaju svojih trupa i još ih pojačao, te tako stekao prednost na koju Li nije računao.

"Ne znajući da ga iza brda čeka jaka vojna sila koju on nije očekivao, Li je još smelije krenuo u napad što je još više doprinelo neuspehu, što do sada nismo znali", dodala je En Keli Nouls.

Snage konfederacije su dana nakon bitke kod Getizburga poražene i u bici kod Viksburga u Misisipiju, a general Li se predao 1865. godine u Virdžiniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: