Na današnji dan rođen je jedan od najznačajnijih Srba, tvorac moderne države FOTO

Na današnji dan 1780. godine u selu Gornja Dobrinja rođen je Miloš Obrenović, vođa II srpskog ustanka. Kao veliki junak pokazao se tokom I srpskog ustanka, a nakon njegovog sloma jedan je od retkih koji nije otišao u strane zemlje već ostao u otadžbini. Iako rođen u okolini Požege, kada mu se majka preudala u selu podno planine Rudnik on je upravo za taj kraj vezao svoja dalja delovanja.

Život

Izvor: B92

Subota, 18.03.2023.

12:53

Na današnji dan rođen je jedan od najznačajnijih Srba, tvorac moderne države FOTO
Foto: RINA

Udaljena dvadesetak kilometara od centra Gornjeg Milanovca, kraj puta za Kragujevac leži selo Gornja Crnuća, upravo u kojoj je od 1815. do 1817. stolovao „prvi srpski knez posle Kosova”, Miloš Obrenović. O njegovom životu u Crnući i neraskdivioj vezi ovog rudničkog sela i srpske dinastije, pre sedam godina u autorskom izadnju, svetlost dana ugledala je knjiga „Knez Miloš i Crnuća”, autora Jevđa A. Jevđića.
Foto: RINA
"Priča o Milošu i Crnući počinje nakon propasti Prvog srpskog ustanka. Za razliku od mnogih narodnih prvaka, Miloš nije hteo, preko Dunava i Save, već je ostao među svojim narodom, koji ga je zbog tog poteza i zavoleo. Podrudničko selo Crnuću izabrao je zbog svoje skrovitosti. Po predanju Vukovome, kad je propao Karađorđev ustanak, Miloš se sa bratom Milanom našao u Brusnici, koja je bila na turskom putu, pa su skrovište potražili u Šaranima. Uvidevši da se ni tu nije dovljno sklonio od Turaka, Miloš se sa kućom preselio u Crnuću, u samu rudničku planinu i onde u jednoj dolini u velikoj vrleti načini kuću i nekoliko zgrada oko nje”, navodi u svojoj knjizi Jevđa Jevđić.
Foto: RINA
Drugi srpski ustanak, po rečima Vuka Karadzića podignut je baš u Crnući, a ne u Takovu. Na praznik Cveti 1815. u Takovu je održana narodna skupština na kojoj je dogovoreno da se narod diže na bunu protiv Turaka, a da vožd bude upravo Miloš.
"Međutim, sam ustanak podignut je ispred dvora, tačnije kuće Miloševe u Crnući pred koju je s podignutim barjakom u ruci izašao Miloš u kneževskoj odori i izgovorio slavnu rečenicu „Evo mene, eto vama rata s Turcima” i odatle krenuo u oslobađanje i obnovu srpske države i državnosti", piše Jevđić.
Foto: RINA
U svojoj knjizi dalje navodi i svedočenje austrijskog putopisca Feliksa Kanica, koji u knjizi „Srbija” govori da su u Crnući i tada (1868) živeli Marinkovići koji su knezu Milošu ustupipli kuću sa vrtom, a za uzvrat tražili da knez manastiru Vraćevšnica plaća pola dukata na godinu.

I danas u Crnući ima Marinkovića koji tvrde da poreklo vode od Radiča Postupovića, srpskog velmože iz vremena despota Stefana i njegovog sestrića Đurđa Brankovića. Knez Miloš 1817. godine za svoju prestonicu bira Kragujevac, ali naklonost Obrenovića prema ovom selu i prvoj prestonici Srbije ostale su do poslednjeg srpskog vladara iz ove loze, a to se ogleda i u potezu kralja Aleksandra koji je 21. januara 1899. godine proglasio opštinu Gornjo-Crnućku u znak sećanja na nekadašnju prestonicu. Po istorijskim podacima knjaz Miloš Ovrenović koji je zaprosio Ljubicu Vukomanović u Srezojevcima na Dičini, imao je sa njom osmoro dece, po četiri sina i kćeri. Istoričari tog doba tvrde da je vladar Srbije u svom veku imao više od 40 direktnih potomaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: