Južna Koreja prekida tradiciju jedenja pasa; "Međunarodna sramota"

Južnokorejski predsednik Mun Jae-in odlučio je da zabrani praksu jedenja psećeg mesa u zemlji jer ova tradicija postaje međunarodna sramota, saopšteno je iz predsednikove kancelarije.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.09.2021.

15:48

Južna Koreja prekida tradiciju jedenja pasa;
Foto: Profimedia

Pseće meso je jedan od sastojaka južnokorejske kuhinje i procenjuje se da se godišnje pojede oko milion pasa. Konzumacija ovog mesa počela je da opada kako su Južnokoreanci počeli da pse drže kao ljubimce, a ne kao stoku za klanje.

Praksa je postala i tabu među mlađim generacijama a pritisak aktivista za prava životinja se pojačao.

"Zar nije došlo vreme da se razmotri zabrana konzumiranja psećeg mesa", pitao je Mun premijera Kim Bu-kima tokom današnjeg sastanka, prenosi AFP.

Južnokorejska industrija kućnih ljubimaca je u porastu, a sve više ljudi drži pse kao kućne ljubimce. Jedan od njih je i predsednik koji je poznat kao veliki ljubitelj pasa i ima nekoliko u rezidenciji, uključujući jednog koga je spasao kada mu je počeo mandat.

Mun je u predizbornoj kampanji obećao da će usvojiti Torija i pas je postao prvi "spašeni" pas koji je ušao u Plavu kuću.

Mun je predložio zabranu konzumiranja psećeg mesa nakon što je čuo plan poboljšanja zbrinjavanja napuštenih pasa u zemlji, rekla je njegova portparolka.

Zakon o zaštiti životinja u Južnoj Koreji mahom se odnosi na sprečavanje surovog ubijanja pasa i mačaka ali ne i na zabranu jedenja njihovog mesa.

Uoči Olimpijade u Pjeongčangu 2018. godine, vlasti su zatvorile farme pasa i restorane koji služe ove "specijalitete" kako bi izbegli zgražavanje međunarodne javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: