Preminuo princ Filip

Princ Filip, vojvoda od Edinburga i suprug britanske kraljice Elizabete II, preminuo je u 99. godini.

Život

Izvor: B92

Petak, 09.04.2021.

13:07

Preminuo princ Filip
Foto: Profimedia

Bakingemska palata potvrdila je njegovu smrt 9. aprila.

Zastave na znamenitim zgradama u Britaniji spuštale su se na pola koplja čim je najavljen period žalosti.

Zdravlje princa Filipa polako se pogoršavalo već neko vreme. Najavio je da je odustao od kraljevskih dužnosti u maju 2017. godine, našalivši se da više ne može da ustane, navodi "Gardijan". Zvanično se pojavio u javnosti kasnije te godine tokom parade Kraljevskih marinaca na predvorju Bakingemske palate.

Od tada su ga retko viđali u javnosti, jer je provodio većinu vremena na imanju u Norfolku, i kasnije u dvorcu Vindzor u vreme zaključavanja tokom pandemije kovida 19, gde je par tiho proslavio 73. godišnjica venčanja u novembru 2020. Princ Filip takođe je proslavio svoj 99. rođendan u dvorcu Vindzor.

Vojvoda je proveo četiri noći u Bolnici kralja Edvarda VII u Londonu pre Božića 2019. radi posmatranja i lečenja u vezi sa "već postojećim stanjem".

Uprkos operaciji kuka u aprilu 2018. godine, prisustvovao je venčanju princa Harija i Megan Markl mesec dana kasnije i viđen je kako sedi pored kraljice na polo meču u parku Vindzor u junu.

On i kraljica propustili su krštenje princa Luisa od Kembridža u julu 2018. godine, ali je viđen da u septembru vozi svoj lend rover u susednom škotskom selu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: