Kupanje koje ne može svako da podnese / VIDEO

Rusko selo Ojmjakon, poznato po tome što nosi titulu najhladnijeg naseljenog mesta na svetu, iz dana u dan privlači sve više turista željnih da se na društvenim mrežama pohvale kupanjem na nezamislivo niskim temperaturama.

Život

Izvor: B92

Sreda, 24.01.2018.

08:15

Kupanje koje ne može svako da podnese / VIDEO
Prinscreen YouTube/SevenDays

Nakon što su taj kraj nedavno posetili kineski, stigli su i japanski gosti, koji su se, na temperaturi nižoj od 60 stepeni Celzijusovih, nakratko "bacili" u lokalni izvor. A kakav je bio taj osećaj može se zaključiti na osnovu vriska najhrabrijeg među njima, čiji su avanturu pratile i televizijske kamere.

U Ojmjakonu, koji se nalazi u Jakutskoj republici, davnog 6. februara 1933. godine tamošnja meteorološka stanica je izmerila temperaturu od -67,7 stepeni Celzijusovih. To je temperatura koja se zvanično vodi kao najniža ikad izmerena na severnoj Zemljinoj hemisferi.

Nezvanično je 1938. godine temperatura pala čak na -77,8 stepeni Celzijusovih, čime se minus u Ojmjakonu približio najnižem izmerenom u 20. veku, kada je na antarktičkoj stanici Vostok zabeleženo -89,2 stepena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: