Nasilja ima više u Bibliji nego u Kuranu

Softverski inženjer Tom Anderson obradio je tekstove u Bibliji i Kuranu kako bi ustanovio u kojoj knjizi se nalazi više nasilja. Istraživanje je pokazalo da je nasilje u Bibliji zastupljeno skoro dvostruko više nego u Kuranu.

Život

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2016.

12:45

Nasilja ima više u Bibliji nego u Kuranu
Foto: Thinkstock

“Ovaj projekat je inspirisan postojećim javnim debatama u vezi sa time da li terorizam koji je povezan sa islamskim fundamentalizmom odražava nešto inherentno islamu i izrazito nasilno u vezi sa islamom u poređenju sa drugim velikim svetskim religijama”, objasnio je Anderson u svom blog postu.

Koristeći “Odin Text”, softver koji je sam razvio, Anderson je analizirao Stari i Novi zavet, kao i izdanje Kurana na engleskom jeziku iz 1957. godine. Softveru je bilo potrebno samo dva minuta da pročita i analizira sve tri knjige, piše "Independent".

Kategorizacijom reči u ukupno osam emocija – radost, bes/gnev, tuga, iščekivanje, gađenje, iznenađenje, strah/anksioznost i poverenje, analiza je pokazala da je u Bibliji u znatno većoj meri zastupljen gnev nego u Kuranu, a ima znatno manje poverenja.

Od sva tri teksta, nasilje je bilo najzastupljenije u Starom zavetu – ubijanje i destrukcija pominju se skoro dvostruko češće nego u Novom zavetu (5,3 odsto, u odnosu na 2,8), dok u Kuranu čine 2,1 odsto teksta.

Ipak, Anderson dodaje: "Prvo, želim da razjasnim da mi nije bila želja da potvrđujem ili opovrgavam da li je islam nasilniji od drugih religija. Dalje, shvatam da Stari zavet, Novi zavet i Kuran nisu jedina literatura u vezi sa hrišćanstvom, islamom i judaizmom, niti da čine ukupan zbir ovih religija, odnosno njihovih učenja i protokola. Takođe ističem da je ova analiza površna i da ova otkrića nikako ne označavaju konačan zaključak. U pitanju je brz pregled tri teksta.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: