Dolazi vreme genetski modifikovanih supermiševa

Međunarodni tim naučnika stvorio je neobično inteligentne miševe i to tako što su im davali ljudsku verziju gena Foxp2, koji je zajednički miševima i ljudima.

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

09:59

Default images

Takvi miševi nesporedivo brže su se probijali kroz lavirint u laboratorijskim eksperimentima. Umesto 12 dana, za završetak zadatka i dolazak do hrane trebalo im je samo osam dana, piše Huffington Post. Ipak, naučnici (za sada) ne planiraju da u svet puste horde mutantskih miševa. Cilj istraživanja koje je sprovedeno na MIT-u, na Institutu za istraživanje mozga "Mekgavern" i nekoliko evropskih univerziteta.

Gen koji se istraživanjem proučava kako bi se na primeru miševa saznalo što više o ljudskom mozgu ima veliku ulogu u procesima učenja i jezičkim sposobnostima kod ljudi.

Genetski modifikovani supermiševi, osim svojom brzinom, fascinirali su naučnike u situacijama kad su isti zadatak mogli da obave na dva različita načina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: