Lansiran Artemis 1

NASA je lansirala misiju Artemis I u sredu sa Floride, a najmoćnija raketa agencije ikada započela je svoj gotovo jednomesečni put.

Izvor: B92

Sreda, 16.11.2022.

08:18

Lansiran Artemis 1
Foto: Profimedia

Iako nema astronauta, raketa Space Launch Sistem (SLS) nosi kapsulu Orion na demonstraciji NASA-inog lunarnog programa. Artemis I neće sleteti na Mesec, ali će letelica kružiti u njegovoj blizini pre nego što se vrati na Zemlju za 26 dana.

Do sada misija ide kako je planirano, dostižući orbitu oko Zemlje, ali više prekretnica tek dolazi – uključujući Orion koji ispaljuje svoje motore da napusti Zemljinu orbitu i započne višednevno putovanje ka Mesecu.
Foto: Profimedia
Misija predstavlja ključnu prekretnicu u NASA-inim planovima za Mesec, sa programom koji se godinama odlaže i prekoračuje milijarde dolara preko budžeta. Program Artemis predstavlja seriju misija, pri čemu se očekuje da će treća – koja je okvirno zakazana za 2025. – vratiti astronaute na površinu Meseca po prvi put od ere Apola.

Artemis I sada ću putovati oko 1,3 miliona milja tokom misije. NASA planira da "izbaci" Orion na 60 milja iznad površine Meseca, pre nego što krene u široku orbitu oko lunarnog tela. Da bi se vratio, Orion će koristiti Mesečevu gravitaciju da mu pomogne u postavljanju putanje nazad u Zemljinu orbitu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: