Seksualna disfunkcija – razlog: "srce i hormoni"; "kastrativno ponašanje žena"? VIDEO

O seksološkim problemima malo ko želi da priča, a to do sada nisu radili ni naši budući lekari. Međutim, seksologija postaje predmet na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

Izvor: B92, Prva TV

Petak, 15.10.2021.

13:22

Seksualna disfunkcija – razlog:
Foto: Printskrin/TV Prva

Inicijativu koja bi mladim lekarima trebalo da pomogne da lakše shvate šta dovodi do seksualne disfunkcije podržava Jovan Marić, psihijatar i seksolog, koji kaže da temu treba proširiti i na ljubavno-seksološke probleme koji se javljaju.

"Seks je završnica jednog finog, prethodnog, dužeg, ljubavnog odnosa između muškarca i žene. Seksualni organi dugo vremena su bili zabranjeni. Za 50 godina oni su stekli pravo kao bubrezi, mozak i srce. Najveći seksualni organ je mozak. Seksualni mozak ispod struka žene je klitoris", kaže za TV Prva Jovan Marić, psihijatar i seksolog.

Vasilije Topalović, iz Društva lekara Vojvodine, koji predvodi aktivnost uvođenja seksologije kao predmeta, rekao je da se nekad mislilo da sve seksualne disfunkcije dolaze iz glave. Međutim, nauka je u međuvremenu dokazala da je to tačno samo u 20 odsto slučajeva.

"Urološke tegobe takođe mogu biti uzrok, ali glavni seksualni organ je hipotalamus – sve potiče iz mozga", kaže Marić.

Iako je sa tim saglasan Aleksandar Milošević, urolog i seksolog, on ističe da "seksualnost čini funkciju celog tela", zbog čega će predmet seksologije voditi urolozi, kardiolozi, psihijatri i ginekolozi.

"Činjenica je da seksualnost potiče iz mozga, ali ako dolazi do disfunkcije organa – šećerne bolesti, kardiovaskularnih problema, to može da utiče na negativnu seksualnost. Zbog toga zahteva multidisciplinarni pristup", objašnjava Milošević.

Najčešći organski razlozi seksualne disfunkcije su šećerna bolest i kardiovaskularni problemi, kaže Milošević.

"Kod mlađih je razlog uglavnom psihološke prirode – strah od neuspeha, a što idemo bližečetrdesetim–pedesetim godinama, tu se uključuje i naše srce i endokrinološki sistem, gde nam opadaju hormoni, pogotovo kod muškaraca testosteron, koji je pokretač seksualne želje", kaže Milošević.

Jovan Marić kaže i da je bitan ljubavni odnos muškarca i žene.

"To koliko žene mogu da frustriraju muškarce ne možete da zamislite, ja to zovem kastrativno ponašanje. Sve kreće od komunikacije", ističe Marić i dodaje da bi žene trebalo da ohrabre muškarce umesto što imaju pošalice u odnosu na njihovu građu i ponašanje.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: