Ponedeljak, 17.08.2020.

15:45

Pećina u kojoj su ugušeni Srbi: U Kađenici su prihvatili smrt umesto predaje VIDEO

U Ovčarsko-kablarskoj klisuri nalazi se pećina Kađenica u kojoj su tokom Drugog srpskog ustanka život izgubili meštani ovog kraja.

Izvor: B92

Pećina u kojoj su ugušeni Srbi: U Kađenici su prihvatili smrt umesto predaje VIDEO
Foto: printscreen/Prva TV

Stari drveni most preko Zapadne Morave, vodi Kađenice. Upravo tu, podno Ovčara, meštani su potražili spas u Drugom srpskom ustanku.

"Neko je pokazao taj zbeg, ili su ga Turci slučajno našli u potrazi za hranom. Zatvorili su se u pećinu, pošto nisu hteli da se predaju, jer bi to značilo ubijanje muškaraca i odvođenje žena u roblje. Turci su ih ugušili dimom", objasnio je istoričar Miloš Timotijević.

"Sudbina roba je teška. Obično odvođenje na teške fizičke radove ako su muškarci, a ako su žene, onda su odlazile ili u hareme, ili za kućne poslove. Prodavani su na Kosovu, u Sandžaku, Bosni, Makedoniji, pa čak i na pijacama robopva u Damasku i Aleksandriji", kaže on.

Polovinom 20. veka veka, počelo je obnavljanje pećine po nalogu Nikolaja Velimirovića. Pronađeni su posmrtni ostaci, i oni su sahranjeni u dva sarkofaga. Međutim, broj posetilaca u Kađenici ipak nije veliki, jer je izazov doći do nje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

22 h

Podeli: