Kako je Amerika oteta Indijancima...

Pre 135 godina, tačnije 10. aprila 1883. godine, Vlada SAD je, u završnoj akciji sistematskog zatiranja kulturnog nasleđa američkih Indijanaca, zabranila sve jezike indijanskih plemena, njihovu religiju, kulturu i običaje.

Izvor: B92

Sreda, 11.04.2018.

15:01

Kako je Amerika oteta Indijancima...
foto: getty

Savremeni Indijanci službeno su hrišćani, ali se drže i domorodačkih verovanja. Privatno, Indijanci govore sopstvenim jezicima, a uz njih i jezike kolonizatora - engleski, španski, portugalski, francuski ili holandski. Najrasprostranjeniji indijanski jezik je kečuanski (jezik starih Inka), kojim danas govori oko deset miliona ljudi.

U SAD su Indijanci poznati pod nazivom "Nejtiv Amerikans", a u Kanadi su pod imenom "First nejšens" zajedno pobrojani Indijanci i Eskimi. U podacima o Grenlandu misli se na Eskime.

Nepoznato je koliko je Indijanaca živelo na američkom kontinentu u trenutku dolaska Kristofera Kolumba, ali po nekim procenama, bilo ih je i do stotinu miliona.

Čuveni holivudski glumac Marlon Brando je 1973. godine bojkotovao svečanu dodelu "Oskara", na kojoj je trebao da dobije svoj drugi "zlatni kip" za nezaboravnu ulogu don Vita Korleonea u "Kumu".
foto: getty
Umesto toga, Brando je upozorio na stereotipno prikazivanje američkih Indijanaca u holivudskim filmovima i na televiziji.

Na dodelu je poslao glumicu indijanskog porekla iz plemena Apača Sačen Litlfider, koja je pred zaprepašćenim holivudskim establišmentom održala govor o katastrofalnom položaju svojih sunarodnika u najmoćnijoj i, navodno, "najdemokratskijoj" zemlji sveta - SAD.

Holivud je kaznio Branda. Nakon "Kuma" on nije imao više ponuda za veće uloge, sem u Kopolinoj "Apokalipsi danas" i Bertolučijevom "Tangu u Parizu".

U više od 4.000 američkih filmova Indijanci su, u većini, prikazani kao krvožedni divljaci koji su ubijali nevine bele doseljenike. Danas filmova o životu Indijanaca, barem onih koji dolaze iz Holivuda, gotovo da i nema.

Indijanci su za većinu Amerikanaca zaboravljena nacija, potisnuta u zabačena ruralna područja, gde žive ispod granice siromaštva, prenosi "Mondo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: