Kinezi napravili veštačko Sunce VIDEO

Kineski naučnici, u potrazi za čistim izvorom energije, konstruisali su "veštačko Sunce" na nuklearni pogon, koje je u stanju da dostigne temperaturu od 100 miliona stepeni Celzijusa.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 18.11.2018.

09:48

Kinezi napravili veštačko Sunce VIDEO
Thinkstock / Ilustracija

Poređenja radi, u središtu te zvezde temperatura iznosi "samo" 15 miliona stepeni.

Iz Instituta za fiziku plazme, pri Akademiji nauka Kine, saopšteno je da naučnici testiraju ovu napravu u obliku prstena kako bi reprodukovali proces u središtu zvezda, iz koga nastaje ogromna količina energije.

Naprava koristi nuklearnu fuziju kako bi zagrejala prostor u velikom okruglom kućištu, a samo da bi se uključila Institut mora da izdvoji 15.000 dolara.

Cilj ambicioznog projekta je bolje razumevanje nuklearne fuzije da bi se jednog dana koristila kao alternativa fuziji u nuklearnim centralama, iza koje ostaje radioaktivni otpad. U Kini je, inače, nedavno najavljena izgradnja "veštačkog Meseca", koji bi kao satelit trebalo da bude lansiran u orbitu i posluži kao zamena uličnoj rasveti, prenosi Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: