Ponedeljak, 15.01.2024.

13:02

Kako car Dušan Silni danas utiče na izgradnju ličnog identiteta Srba VIDEO

Srbi se danas sve više okupljaju oko moštiju cara Dušana Silnog, koje su vraćene u Crkvu Svetog Marka u Beogradu.

Izvor: B92, Prva

Kako car Dušan Silni danas utiče na izgradnju ličnog identiteta Srba VIDEO
Foto: Shutterstock/Erman Gunes

Dušan Silni je bio prvi srpski srednjovekovni kralj od 1331. do 1345. godine, a zatim i prvi car Srba, Grka i Bugara, od 1346. do 1355. godine. Preminuo je u trenutku kada se spremao u pohod za osvajanje Carigrada.

Sarkofag sa moštima cara Dušana vraćen je na svoje mesto u Crkvu Svetog Marka, a njegova kruna čuva se u Cetinjskom manastiru u Crnoj Gori.

"Mislim da je jako važno što je sarkofag na svom mestu. Car Dušan je konačno dobio mesto u našem gradu. Nije u redu da njegov sarkofag bude skrajnut. On nije čovek senke, već očovek odgajan sa svešću šta predstavlja u lozi Nemanjića", psihijatar i psihoterapeut, ali i pisac knjige "Grad - Psihobiografija cara Dušana", Aleksandrom Misojčićem.

Pisihijatar je istakao i značaj Dušana Silnog u izgradnji ličnog identiteta.

"Svaki pojedinac ima lični identitet, ali bismo trebali da imamo i doživljaj kolektivnog identiteta. Na to može Dušan Silni da ima uticaj. Ako lični identitet gradimo na nizu identifikacija, pre svega sa svojim roditeljima, a kasnije i sa drugim osobama od značaja, onda verovatno i u kolektivnom smislu treba da imamo neke ličnosti koje predstavljaju kontinuitet špistovećivanje i da nas to na neki način određuje. Onda se nećemo svaki čas pitati ko smo", objašnjava Misojčić.

Više o ovoj temi pogledajte u videu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: