Počinje zimsko računanje vremena: Sat spavanja duže, ali i velika muka

Pomeranje časovnika noćas za jedan sat unazad isprva će mnoge obradovati jer će imati sat vremena više za spavanje, ali će većinu poremetiti manje ili više.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 23.10.2020.

14:25

Počinje zimsko računanje vremena: Sat spavanja duže, ali i velika muka
Foto: Depositphoto/stillfx

Neki će na kratko imati problem sa nesanicom, dezorjentisanošću, umorom, a neki mogu doživeti ozbiljnije posledice poput smrtnog ishoda. Na prvi pogled ovo sigurno zvuči banalno, ali neke studije pokazuju da su ove promene dvaput godišnje periodi učestalijih moždanih i srčanih udara, pa i saobraćajnih nezgoda.

Ovo je za B92.net potvrdila i prim. dr Snežana Despotović Kušljević, načelnica opšte medicine DZ "Palilula" koja kaže da pomeranje vremena nikako ne pogoduje meteoropatama, hroničnim bolesnicima i deci.

"U zimskom periodu pored pomeranja kazaljki imamo i promene u temperature, jer je ujutru hladno, preko dana toplije, a uveče opet zahladni. Sa promenom vremena, dolazi do manjeg lučenja melatonina i seratonina što izaziva fiziološke probleme. To se onda odražava na naše raspoloženje, nesanicu, osećamo hronični umor, neko anksioznost i depresiju, što sve udruženo sa strahom od koronavirusa urušava naš imunitet", kaže dr Despotović Kušljević.

Od ostalih tegoba navodi porast krvnog pritiska, poremećaj srčanog ritma, porast slučajeva moždanog i srčanog udara, intenziviranje hroničnih tegoba.
Foto: deposotphoto/cozyta
"Deca su posebno osetljiva jer nemaju formiran hormonski sistem, pa se vrpolje, mogu biti razdražljiva, umorna, imati promene raspoloženja... U tim situacijama ih obično ne možete nagovoriti da izađu napolje da se igraju ili u šetnju.

Prema njenim rečima, mi biološki imamo tu sposobnost da se prilagodimo dnevnim ritmima, pa navikavanje kod većine traje 24 do 48 sati, mada kod nekih može potrajati.

Neke studije su pokazale da posle promene sata ima više samoubistava, saobraćajnih nezgoda, da je više povreda na radu i poremećenih odnosa u porodici.

Prilagođavanje

Naša sagovornica daje nekoliko saveta uz pomoć kojih možete da olakšate prelazni period: *Smanjite dnevne obaveze

*Prilagodite vreme sna, od danas pođite sat ranije na spavanje. Spavajte tako da nadoknadite potrebnu količinu svetlosti u toku dana. Lezite na vreme da san ne bude stresan.

*Uzimajte laganiju hranu, više voća i povrća i tečnosti

Da li vi imate neki od ovih problema? Pišite nam u komentarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

169 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

18 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: