Koliko vode nam je dnevno potrebno?

Minimalno tokom dana treba da se unese 800 mililitara tečnosti, a sve preko toga je individualno.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

08:25

Default images

Vodu bi trebalo da pijete samo kada ste žedni, i jednu čašu više, a ne dva litra, kao što se u poslednje vreme često savetuje. Minimalno tokom dana treba da se unese 800 mililitara tečnosti, a sve preko toga je individualno, i zavisi od spoljašnje temperature, fizičke aktivnosti, znojenja ili gubitka tečnosti na druge načine, upozoravaju stručnjaci.

- Kada se govori o unosu tečnosti, uvek treba računati i onu koju uzimamo hranom - kaže profesor dr Tomislav Jovanović, profesor Instituta za medicinsku fiziologiju "Rihard Burijan" Medicinskog fakulteta u Beogradu. - Svako ko se zdravo hrani, tokom dana pojede nešto i kašikom, supu, čorbu ili slično, i na taj način unese određenu količinu tečnosti.

Kako se sa starenjem smanjuje količina vode u organizmu, a posledično tome se smanjuje i osećaj žeđi, stručnjaci savetuju da se svakog dana uzima jedna čaša više od potreba organizma. Na taj način će se usporiti gubitak vode iz organizma i svi posledični procesi koji prate dehidrataciju.

foto: flickr.com/cipher

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: