Američka kompanija u Srbiji ispituje lek protiv raka

Američka CEL-SCI korporacija dobila je odobrenje od Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije za kliničko ispitivanje leka "multikin" za grupu karcinoma glave i vrata, objavljeno je danas na portalu businesswire.com.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 23.01.2014.

19:00

Default images

U Srbiji, koja je 11. zemlja u kojoj je odobreno ispitivanje tog leka, studija će biti sprovedena na 72 pacijenta od ukupno 880 širom sveta.

"Učestvovanje u ispitivanju obavlja se na apsolutno dobrovoljnoj osnovi. Pacijent i najuži član porodice se detaljno informišu o načinu i protokolu kliničkog ispitivanja leka. Tek nakon njihovog odobrenja može da počne ispitivanje kliničke studije nekog leka", rekao je agenciji Beta portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Aleksandar Tucović.

Tucović je precizirao da se ispitivanje obavlja bez materijalne nadoknade, a da sve troškove samog lečenja plaćaju podnosioci zahteva za kliničko ispitivanje, odnosno farmaceutske kompanije ili specijalizovane agencije grupa.

Dodao je da je ispitivanje leka "multikin" u Srbiji odobreno krajem novembra 2013. godine, a da Agencija za lekove nema precizan podatak da li je klinička studija tog leka započeta.

Foto: ponsulak / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: