Koliko šoljica kafe dnevno je dobro za zdravlje?

Ovo piće može izazvati zavisnost i ima niz kontraindikacija. Ali u umerenim količinama je dobro za zdravlje. To potvrđuje i izveštaj koji je objavio Institut za naučne informacije o kafi (ISIC). Studija kaže da kafa ima zdravstvene prednosti kada se konzumira u pravim dozama i na pravi način.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 19.04.2023.

10:15

Koliko šoljica kafe dnevno je dobro za zdravlje?
Foto: Profimedia

Ljubitelji kafe ni ne shvataju kakve koristi organizmu može doneti razumna i uravnotežena upotreba ovog pića. O tome svedoči studija koju je ISIC sproveo na uzorku od 4.000 potrošača u 10 evropskih zemalja: 7 od 10 Evropljana veruje da vodi zdrav način života, ali više od polovine ispitanih ne zna kakve koristi može doneti ispijanje kafe. Kafa utiče na sadržaj antioksidanata i drugih biološki aktivnih materija.

Zdravstvene prednosti kafe:
  • Povećanje energije. Kofein u kafi može okrepiti i poboljšati raspoloženje.
  • Poboljšanje kognitivnih funkcija. Kofein takođe može pozitivno uticati na koncentraciju i reakciju.
  • Povećanje metabolizma. Kafa poboljšava metaboličke procese i pomaže u gubitku težine.


Studije su pokazale da umerena konzumacija kafe smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za oko 25%. Ispijanje kafe može smanjiti rizik od razvoja niza drugih bolesti, poput Parkinsonove bolesti i srčanih problema.

Međutim, imajte na umu da previše kafe može dovesti do neželjenih efekata kao što su nesanica, nervoza, ubrzan rad srca i drhtanje ruku. Takođe, osobe koje pate od bolesti gastrointestinalnog trakta, visokog krvnog pritiska ili trudnice treba da ograniče kafu u ishrani. Generalno, umerena konzumacija ovog pića (1–2 šoljice dnevno) može imati blagotvorne efekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: