Kinezi smanjuju zagađenje da bi živeli duže, a mi?

Ako poboljšaju kvalitet vazduha koji udišu, Kinezi bi mogli da žive u proseku tri godine duže, procenjuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2019.

10:46

Kinezi smanjuju zagađenje da bi živeli duže, a mi?
Foto: Thinkstock

Kina je obećala da će smanjiti uticaj zagađenog vazduha i vode na zdravlje do 2030. godine, pa bi prosečni životni vek mogao da se poveća na 79 godina.

Stručnjaci tvrde da Kina napreduje u borbi protiv zagađenog vazduha.

Prema zvaničnim podacima, poboljšanja kvaliteta vazduha u proteklih pet godina zabeležena su u Tjencinu, na severu Kine, poznatom po smogu.

Tamo bi prosečni životni vek za 13 miliona stanovnika mogao da bude produžen za jednu i po godinu.

Prosečnu koncentraciju lebdećih čestica PM 2.5 Kina je prošle godine smanjila na 39 mikrograma po metru kubnom, što je za 9,3 odsto manje u odnosu na 2017. godinu.

Međutim, prosečno zagađenje vazduha i dalje je znatno iznad kineskog standarda od 35 mikrograma po metru kubnom.

SZO preporučuje svega deset mikrograma kao granicu podnošljivosti.

U severnim industrijskim područjima prosečne koncentracije zagađenosti vazduha mnogo su veće.

Grupa najvećih kineskih stručnjaka za zdravlje smatra da je zagađenost vode i vazduha jedna od najvećih opasnosti po zdravlje u Kini tokom sledećih 20 godina, uz gojaznost, depresiju i Alchajmerovu bolest, navode agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: