Zdravlje

Četvrtak, 27.10.2016.

08:22

Jeli ste beli luk? Rešite se zadaha i bez pranja zuba

Teško je rešiti se lošeg zadaha koji nastaje pri konzumaciji određenih namirnica, poput belog luka i on se zadržava i do 24 sata nakon konzumacije, pišu Večernje novosti.

Izvor: Veljko Dragosavljeviæ

Jeli ste beli luk? Rešite se zadaha i bez pranja zuba
Foto: Thinkstock

Međutim, ima rešenja za to.

Grickanje sirove jabuke, salate ili listova mente značajno smanjuje količinu sastojaka koji uzrokuju neugodan zadah u ustima, dokazao je eksperiment na Državnom univerzitetu u Ohaju. Određeni enzimi u sirovoj jabuci, sirovoj salati i listićima mente reaguju tako da neutrališu miris luka.

Takođe, otkriveno je da se miris belog luka oseća iz raznih delova tela, a ne samo iz usta, već i komadići hrane koji nisu prevareni mogu ispuštati neugodan miris.

Jabuka deluje kao prirodni dezodorans na neugodan zadah izazvan sulfidima u luku zbog čega je delotvorniji od paste za zube, a enzim kojem se može zahvaliti za neutralizaciju neugodnog zadaha je isti onaj koji dovodi do sušenja i tamnjenja kod voća i povrća.

Jabuka, salata i menta bogati su fenolnim spojevima, aromatičnim hemijskim spojevima koji reaguju sa jedinjenjima u luku.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

19 h

Podeli: