Petak, 27.01.2023.

08:30

Lekovi vam neće trebati: Regulišite hormone na prirodan način

U idealnom svetu, estrogen i progesteron kod žena bili bi u savršenoj ravnoteži. Nažalost, u današnje vreme je to prosto nemoguće zbog raznih faktora. Ipak, postoje načini da poboljšate svoj hormonalni status i da svoje stanje držite pod kontrolom.

Izvor: beep.rs/MarijaM

Lekovi vam neće trebati: Regulišite hormone na prirodan način
Foto: yesyesterday/Shutterstock

Ako želite da popravite hormonsku neravnotežu, onda bi uključivanje semena u ishranu moglo biti ključno za vas. To podrazumeva uključivanje svežih semenki u ishranu u određenom periodu tokom meseca, tačnije, tokom vašeg menstrualnog ciklusa. Dakle, pažljiva konzumacija unapred određenih semena može poboljšati nivo estrogena u vreme folikularne faze i nivoe progesterona u lutealnoj fazi.

Laneno seme i seme bundeve za folikularne faze

Prva faza je između 1. i 14. dana (idealno kada ovulirate) kada ženski sistem stvara estrogen. Jedite jednu supenu kašiku lanenog semena i semena bundeve svakog dana tokom ovih dana kako biste poboljšali sve procese koji su karakteristični za ovu fazu. Upamtite, fitoestrogeni, koje ova semena sadrže, prirodni su izvor estrogena.

Seme suncokreta i susama za lutealnu fazu

Druga faza je između 15-28 dana kada nivo progesterona poraste. Dakle, kašika suncokreta i susama svakog dana može pomoći tokom lutealne faze. Progesteron u vašem sistemu dobija podsticaj od cinka i vitamina E koji se nalaze u svakoj od ovih vrsta semena.

Dakle, ukoliko ste rešili da na prirodan način uspostavite ravnotežu hormona, uključite seme bundeve, susama, suncokreta i laneno sebe u vašu svakodnevicu. Pored toga, zdravo se hranite i obavezno vežbajte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: