Lekari preporučuju: Samo tri dela tela treba da perete svaki dan

Većina ljudi u proseku se tušira jednom dnevno, a u letnjim mesecima i češće. Međutim, da li je to zdravo? Ako bismo pitali lekare, baš i nije.

Izvor: B92

Subota, 26.11.2022.

15:46

Lekari preporučuju: Samo tri dela tela treba da perete svaki dan
Foto: Shutterstock/l i g h t p o e t

Naime, lekar i profesorka dermatologije Sendi Skotnicki upozorila je da prečesto ribanje tela od glave do pete sapunom i vodom može da dovede do raznih kožnih problema poput isušivanja, ekcema i drugih kožnih oboljenja. Umesto toga, ona kaže da je dovoljno fokusirati se samo na određene delove tela - pazuhe, prepone i stopala.

S njom se slaže i doktorka Robin Čutkan koja objašnjava da, ako perete celo telo sapunom, pritom možete da uništite korisne bakterije koje pomažu vašem telu da razlikuje dobre bakterije od loših.

''Stvar je u tome što su našem organizmu potrebne određene bakterije, a ako ih uklonimo neprestanim ribanjem s kože, gubimo zaštitu te smo samim time podložniji spoljašnjim uticajima koji mogu da budu itekako štetni. Ono što je bitno jeste svakodnevno prati prepone, pazuh i stopala, dok je ostatak tela dovoljno samo lagano isprati vodom, čak i ako ste nešto pre odradili trening'', tvrdi Čutkan.

Jedno istraživanje iz 2018. godine, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Science Advances, čak je otkrilo da je određeni soj bakterija koji je živeo na koži ispitanika povezan s nižim rizikom od raka kože u poređenju s onim ljudima koji nisu imali te bakterije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: