Četvrtak, 25.11.2021.

18:41

Crveno meso, saveznik mladolikog izgleda

Naučnici tvrde da bi održavanje zdravog nivoa gvožđa u krvi moglo biti ključ za duži život.

Izvor: Novosti

Crveno meso, saveznik mladolikog izgleda
Foto: Shutterstock/ hlphoto

Njihovi nalazi mogu da pomognu i da ubrzaju razvoj lekova koji će pomoći u lečenju različitih bolesti povezanih sa starenjem, uključujući srčane bolesti i demenciju.

Tim stručnjaka nije otkrio optimalnu količinu gvožđa koju bi trebalo da dobijemo kao deo svakodnevne ishrane

Međutim, NHS preporučuje 14,8 mg dnevno za žene od 19 do 50 godina i 8,7 mg dnevno za muškarce starije od 18 godina kao i za žene starije od 50 godina.

"Izuzetno smo uzbuđeni pred ovim nalazima, jer snažno ukazuju na to da visok nivo gvožđa u krvi smanjuje naše godine života. Kontrolom ovih nivoa gvožđa moglo bi se sprečiti oštećenje povezano sa godinama", rekao je analitičar podataka Pol Tajmers sa Edinburškog univerziteta.

Analize o metabolizmu gvožđa takođe mogle bi da objasne zašto su veoma visoki nivoi crvenog mesa bogatog gvožđem povezani sa starenjem i srčanim problemima.

Tokom studije, naučnici su se usredsredili na tri mere biološkog starenja – životni vek, zdravlje i dugovečnost i objedinili su genetske predispozicije.

Biološko starenje

Brzina kojom nečije telo s vremenom opada varira među ljudima i može da pokrene najteže bolesti na svetu, uključujući srčane bolesti, demenciju i rak. Na osnovu njihove analize, tim je precizirao deset oblasti ljudskih genoma za koje se čini da su povezane sa životnim vekom, zdravljem i dugovečnošću.

Pored toga, otkrili su i da su delovi gena vezani za gvožđe ključni u sve tri mere starenja koje su analizirali, a analize su sugerisale da su oni koji su uključeni u metabolizam gvožđa povezani sa zdravim i dužim životom. Međutim, gvožđe u krvi može da utiče i na nečiju ishranu, a prekomerno visoki ili niski nivoi prethodno su povezani sa starosnim stanjima kao što su Parkinsonova bolest, bolest jetre i opadanjem imunog sistema.

Njihov krajnji cilj je da otkriju kako je starenje regulisano i da pronađu načine za poboljšanje zdravlja tokom starenja. Izrada leka koji bi oponašao genetsku kontrolu metabolizma gvožđa mogao bi jednog dana da pomogne u prevazilaženju nekih efekata starenja, ukazao je tim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

16 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: