Utorak, 07.12.2021.

08:50

Novo istraživanje otkrilo koji vitamin treba da uzimaju žene nakon porođaja

U okviru istraživanja, koje je objavljeno u časopisu "Advances in Nutrition", analizirano je 19 kliničkih studija s majkama i njihovim bebama i došlo se do zaključka da nedostatak vitamina D može da utiče kako na mamu tako i na bebu

Izvor: B92, Večernji.hr

Novo istraživanje otkrilo koji vitamin treba da uzimaju žene nakon porođaja
Foto: Shutterstock/Alena Ozerova

Već duže vreme se u trudnoći i nakon porođaja preporučuju dodaci ishrani koji sadrže folnu kiselinu, kolin ili omega 3 masne kiseline, a nedavna istraživanja su pokazala da bi žene nakon porođaja trebalo da uzimaju još jedan nutrijent - vitamin D.

"Vitamin D pomaže u održavanju pravilne ravnoteže kalcijuma, poboljšava imunitet i zdravlje creva, podstiče rad štitne žlezde i pomaže u održavanju dobrog raspoloženja, a istraživanja su ga povezala i s boljom gustinom kostiju majki i beba, boljom imunološkom funkcijom, pravilnim rastom fetusa i metaboličkim zdravljem majke", istakla je doktora Alehandra Karasko.

Nedavno se u okviru meta istraživanja, koje je objavljeno u Advances in Nutrition, analiziralo 19 kliničkih studija s majkama i njihovim bebama, a pokazalo je da mame koje isključivo doje, a imaju nedostatak D vitamina, imaju i bebe koje takođe pate od tog nedostatka.

Zato se mamama uglavnom još u porodilištu savetuje da bebama u toku prve godine svakodnevno daju vitamin D, a do treće godine samo u zimskim mesecima.

"Naučnici i doktori zaključili su da se nedostatak D vitamina može nadoknaditi ako majka uzima 6.000 IU vitamina D3 na dan", objasnila je za Mind Body Green doktorka Kerlo Vagner, autorka jednog od istraživanja i profesorka na Medicinskom univerzitetu u Južnoj Karolini.

"Vitamin D je izuzetno važan za sve žene u fertilnom dobu, a posebno za trudnice i dojilje", zaključila je dr Vagner i dodala kako bi i oni koji ne spadaju u te skupine trebalo da paze da im ishrana bude bogata D vitaminom, te da se nada da će ovo istraživanje podstaći više trudnica i porodilja da uzimaju dovoljne doze tog vitamina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: