Zdravlje

Petak, 20.01.2023.

18:06

Zdravi kupuju lek za dijabetes da bi smršali: Nuspojave katastrofalne

Po društvenim mrežama šire se apeli dijabetičara koji već duže vreme nisu u mogućnosti da pronađu lek semaglutid u apotekama.

Izvor: hayat.ba

Zdravi kupuju lek za dijabetes da bi smršali: Nuspojave katastrofalne
Foto: Profimedia

Razlog nestašice ovog leka je prilično bizaran. Čitava pomama desila se zbog neželjenog dejstva koje mnogi priželjkuju, a to je mršavljenje.

Naime, taj lek sadrži aktivnu supstancu semaglutid, koja pomaže organizmu da smanji koncentraciju šećera u krvi, samo kada je ona isuviše visoka. Međutim, ovaj lek ima jedno često neželjeno dejstvo – smanjenje apetita, koje za posledicu ima mršavljenje.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da ovakav gubitak kilograma ne dolazi bez rizika. Iako su ti lekovi vrlo efektni te pomoću njih možemo izgubiti i do 15 odsto fizičke mase, njihov učinak nije dugoročan.

Osim toga, alarmantan je podatak kako je korišćenje ovakvih lekova u svrhu mršavljenja zdravih osoba dovelo do nestašice leka u određenim područjima što znači da osobe kojima je zaista potreban ne mogu da dođu do svoje doze.

Na službenim stranicama tako stoji i lista upozorenja pa se među nuspojavama mogu naći povećan rizik pojave tumora na štitnoj žlezdi, upala pankreasa, poremećaj vida, oštećenje bubrega i upala žuči. Lekari takođe upozoravaju da lek ne bi smele da koriste osobe koje su imale ili u porodici imaju medularni tiroidni karcinom ili multiplu endokrinu neoplaziju tip 2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: