Pet navika zbog kojih masnoća "napada" stomak

Previše masnoće na području stomaka se smatra opasnim za zdravlje srca, a za mnoge je najgora noćna mora i zbog izgleda.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.06.2020.

18:53

Pet navika zbog kojih masnoća
Foto: Depositphotos/tomwang

Čak i mršave osobe su u opasnosti od razvoja bolesti srca ako na području stomaka imaju višak masnoće. Prisutnost ove masti u organizmu povezana je s otpuštanjem proteina koji izazivaju upale, a može doći i do oštećenja arterija i jetre, kao i promene načina na koje telo koristi šećer i masnoće. Ovo je nekoliko razloga zbog kojih masnoće "napadaju" stomak, prenose Vijesti.

1. Život pod stresom

Možda vam zvu​či kao laž, ali stres zaista vodi ka debljanju. Anksioznost može stvoriti višak kortizola, hormona koji podstiče organizam na "skladištenje" masnoće. Pokušajte da uzmete pauzu od nekoliko minuta nakon sat vremena posla, usmerite se na disanje i opuštanje tela.

2. Pogrešan izbor namirnica

Smanjite unos ugljenih hidrata kako biste smanjili unos kalorija i šećera koji se pretvaraju u masne naslage. Iz ishrane potpuno izbacite brzu i masnu hranu, a jedite više povrća, voća i hranu bogatu vlaknima. Prehrana siromašna vlaknima jedan je od uzroka gojenja.

3. Alkohol

Sam po sebi, alkohol nema masnoća, ali njegovom apsorpcijom se usporava metabolizam, što ga čini velikim neprijateljem osoba koje pokušavaju da paze na svoju liniju. Kako on usporava razgradnju masnoća, one se talože na području stomaka, makar tako kažu naučnici.

4. Manjak aktivnosti

Poslednjih decenija ljudi su sve manje aktivni pa se primećuje p​o​rast broja gojaznih osoba, koje imaju viškove svuda pa i na području oko stomaka.

Osim klasičnih trbušnjaka koji će se pobrinuti za ravni trbušni mišić, tj. onaj koji učestvuje u održavanju uspravnog stava i disanju, kako biste postigli rezultate, treba da poradite na grupi mišića oko područja trupa i karlice. Oni pružaju stabilizaciju i podršku našem telu, sastoje se od grupe trbušnih i leđnih mišića, i neophodni su za rotaciju tela i gotovo sve pokrete trupa.

5. Menopauza

Tokom menopauze ženama se usporava metabolizam i tu nema pomoći. Masne naslage oko struka žena koje su ušle u menopauzu su odgovor tela na pad hormona estrogena. U menopauzi se dogodi da se skladištenje masnih naslaga pomakne s bokova na područje struka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

17 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: