Grožđe - dobar čistač organizma, ali ima višestruko dejstvo

Grožđe, osim što osvežava, korisno je i kao lek za čišćenje krvi, regulisanje varenja, uklanjanje masnih naslaga iz tela, za lečenje upalnih procesa organa za varenje, kao i za uklanjanje reumatičnih poteškoća i kožnih alergija.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 17.09.2021.

13:52

Grožđe - dobar čistač organizma, ali ima višestruko dejstvo
Foto:Shutterstock/ mythja

Svež sok od grožđa bogat je vitaminima A, B i C i raznim mineralima. Grožđe deluje kao prirodni tonik organizma, a osim toga je i izrazito hranljiva namirnica. Sadrži oko 20 odsto šećera, pa je i energetski vredna namirnica.

Ovo voće je, takođe, važan izvor bioflavonida, koji štite organizam od slobodnih radikala. Zbog različitih antioksidansa, grožđe ima i snažan efekt protiv bakterija, virusa, upala i alergija.

Preporučuje se protiv loše cirkulacije, a važno je i u usporavanju starenja, odnosno sprečavanju demencije i degenerativnih očnih bolesti.

Kožica grožđa puna je balastnih stvari poput vlakana, zbog čega se grožđe smatra voćem koje pospešuje probavu i pomaže u izlučivanju vode iz tela (diuretik).

Optimalna mera fosfora i kalcijuma u grožđu deluje povoljno na metabolizam zglobova i kostiju. Naime, bobice grožđa obiluju anorganskim fosfatima, a fosfor je, uz kalcijum i magnezijum, sastavni deo svih koštanih struktura.

Grožđe je bogato vitaminima A, svim vitaminima B grupe izuzev B12, C i E vitaminima, a sadrži i minerale poput natrijuma, fosfora, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i flora a sadrži i jabučnu, vinsku i limunsku kiselinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: