Zdravlje

Utorak, 27.02.2024.

14:51

Šta se zna o neizlečivoj bolesti za koju se smatra da možda ima Kejt Midlton

Kronova bolest je hronična zapaljenska (inflamatorna) bolest creva koja zahvata ceo digestivni trakt, "od usta do anusa".

Izvor: B92

Šta se zna o neizlečivoj bolesti za koju se smatra da možda ima Kejt Midlton
Foto: Emily frost/Shutterstock

Istraživači nisu sigurni kako ova bolest počinje, ko će je najverovatnije razviti ili kako tačno može da se leči.

Uprkos velikom napretku medicine u poslednje tri decenije, specifičan lek za Kronovu bolest još uvek nije dostupan.

Kronova bolest se najčešće javlja u tankom crevu i debelom crevu. Međutim, bolest može da utiče na bilo koji deo gastrointestinalnog trakta, počevši od usne šupljine do anusa. Osim toga, ova bolest može zahvatiti neke delove gastrointestinalnog trakta i preskočiti druge delove, iako su u blizini.

Opseg ozbiljnosti Kronove bolesti može biti od blagog do veoma ozbiljnog. Simptomi takođe umeju da variraju i mogu se menjati tokom vremena. Kod nekih pacijenata Kronova bolest može dovesti do po život opasnih napada simptoma i komplikacija.

Za Kronovu bolest karakteristični su prolivi (dijareje) koji traju duže od 6 nedelja, sveža krv u stolici, lažni nagoni na pražnjenje creva, bolovi ili grčevi u trbuhu, osećaj nepotpunog pražnjenja creva, zatvor (opstipacija), afte u ustima.

Ukoliko su navedene tegobe praćene i nespecifičnim simptomima, kao što su povišena temperatura, gubitak apetita, gubitak u težini, zamor, noćno znojenje i gubitak menstrualnog ciklusa, potrebno je da se odmah javite gastroenterologu.

Crevo zahvaćeno Kronovom bolešću ima zdrave i obolele delove, a delovi zahvaćeni zapaljenjem zahvataju celu debljinu creva.

Ova bolest ima faze stabilizacije (remisija) i aktivacije bolesti (relaps), kada zapravo i dolazi do pogoršavanja simptoma.

Cilj lečenja je postizanje što dužih perioda remisije. Kod obolelih od Kronove bolesti mogu se javiti i artritis (upala zglobova), iritis (upala dužice), eritema nodozum i druge autoimune bolesti.

Simptomi Kronove bolesti gotovo su identični kao kod ulceroznog kolitisa, tako da kod oko 10 odsto i dalje nije moguće razlikovati o kojoj tačno zapaljenskoj bolesti creva je reč.

Kronova bolest najčešće se javlja kod mladih muškaraca ili žena starosti od 15 do 35 godina. Tačan uzrok Kronove bolesti i dalje je nepoznat. Zna se da određeni tip ishrane i stres mogu isprovocirati pojavu Kronove bolesti, ali to nisu uzroci ove bolesti.

Simptomi Kronove bolesti

Koji će se simptomi pojaviti i u kom intenzitetu često je individualno. Evo nekoliko najčešćih simptoma udruženih sa pojavom Kronove bolesti.
  • Proliv (dijareja) – duže od 6 nedelja
  • Sveža krv u stolici
  • Lažni nagon na pražnjenje creva
  • Bol ili grčevi u trbuhu
  • Osećaj nepotpunog pražnjenja creva
  • Zatvor (opstipacija)
  • Afte u ustima


Netipični simptomi:
  • Povišena temperatura
  • Gubitak apetita
  • Gubitak u težini
  • Zamor
  • Noćno znojenje
  • Gubitak menstrualnog ciklusa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: