Telefon vam je upao u vodu? Stručnjaci kažu da bi ovo moglo da pomogne. I ne, nije pirinač

Ako vam je telefon ikada upao u vodu ili ste ga polili nekom tečnošću, niste sami u tome. Prema pisanju portala Science Alert, čak 25 posto korisnika pametnih telefona suočilo se sa tim problemom.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 17.04.2021.

16:00

Telefon vam je upao u vodu? Stručnjaci kažu da bi ovo moglo da pomogne. I ne, nije pirinač
Foto: shutterstock/Jes2u.photo

Srećom, to ne znači da ste ostali bez njega. Stručnjaci savetuju da ga pokušate spasiti u nekoliko koraka.

1. Odmah isključite uređaj.

2. Ako je vaš telefon vodootporan, a vi ste ga potopili ili prelili nečin što nije voda, stručnjaci iz kompanija Apple i Samsung preporučuju da ga isperete u čistoj vodi (ali ne direktno ispod slavine jer ga tako možete oštetiti).

3. Dobro obrišite uređaj papirnim maramicama ili mekom krpom.

4. Lagano ga protresite kako biste izbacili vodu iz otvora za punjač, ali pripazite da ga ne tresete prejako jer tako tečnost može da prodre dublje u unutrašnjost telefona.

5. Izvadite SIM karticu.

6. Upotrebite komprimovani aerosol za izbacivanje vode. Nemojte telefon sušiti fenom jer toplota može da ošteti gumene delove i ekran.

7. Osušite telefon, posebno ulaze za priključke.

8. Telefon stavite u hermetički zatvorenu posudu ispunjenu paketima silikagela (to su oni paketići koji dolaze s novim cipelama ili torbama) ili drugog sredstva za sušenje koje će upiti vlagu.

9. Ne punite telefon dok ne budete sigurni da je potpuno suv jer punjenje uređaja u kojem još ima vlage može da prouzrokuje dodatnu štetu. Sačekajte barem pet sati nakon što vam se učini da je telefon suv.

Ipak, ako vam ovi koraci ne pomognu ne pokušavajte sami da ga otvorite i dalje sušite, već se za pomoć obratite servisu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: