Aktuelno

Subota, 17.04.2021.

16:00

Telefon vam je upao u vodu? Stručnjaci kažu da bi ovo moglo da pomogne. I ne, nije pirinač

Izvor: B92

Telefon vam je upao u vodu? Struènjaci kažu da bi ovo moglo da pomogne. I ne, nije pirinaè IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Nislija

pre 3 godine

kad je zenin telefon upao u solju samo sam ga otvorio, izvadio bateriju, oprao ga dobro 96% alkoholom ,stavio u ciniju sa pirincem ali preko krpe da ne ulazi prasina iz pirinca.Odstojao 24 sata na toplom i evo vec 3 godine nakon toga radi bez problema. Zasto alkohol? Zato sto je isprao vodu, sprecio pojavu korozije i ispario brzo i bez ostataka na osetljivim delovima poput ploce, procesora i slicno.

dzo

pre 3 godine

Meni je Mali laptop 13 inca upao u vodu koji je prilicno skup .. Laptop radi super bez problema I dalje AL je ekran unisten.. Nekako se ekran napunio vodom, bukvalno pliva ispred slike.. Sve se vidi Ali ceo u senkama od vode.. .. sve Sam probao, fenom, na sunce, da napravim mali otvor kod ekrana da izadje Voda.. Nista ne vredi.. A u Srbiji naravno nema niko ekran za njega jer ekran je integrisan sa gornjim delom .. Ima na e-bay I aliexpres.. 200$ I 300$ postarina.. Da dam 500$ za ekran?

dz

pre 3 godine

Saul Goodman, 17. april 2021 17:54
Bas netacno.. Meni je telefon bio 15 minuta ceo u vodi.. Nije vodootporan.. Huawei star par godina.. Napunio se vodom I nije hteo se ukljuci pa jedno 3 Dana.. Mislio Sam da skroz crko.. I posle 3 Dana probam opet cisto kao ono ajd da probam cisto I proradio..i jos uvek radi.

Straight Outta München

pre 3 godine

Jednom mi se na nekoj vikend-žurki prolila rakija po službenom telefonu. Odneo u ponedeljak serviseru u firmi, reko pao mi u vodu.
On ga otvorio preda mnom - kad nas zapa'nuo miris šljive, domaće... Značajno me pogledao i primio u servis, popravio ga.
(dzigi, 17. april 2021 18:05)

Za rubriku “nije se desilo”. Svaka firma koja drzi do sebe obicno ima jednog servisera mobilnih telefona.

unknown

pre 3 godine

Pirinac kaže da bi voda mogla da vam pomogne ako upadne mobilni kod stručnjaka!! Ovo vam još može pomoći pride,udjite ovde upravo sad!!

izgleda tako

pre 3 godine

u pet sopu silikon za macke, iso ce odraditi i morska so, napisano je vec u komentarima..
(deda, 17. april 2021 18:43)

so ne dolazi u obzir jer i malo soli ce nagrize elektroniku

Petar

pre 3 godine

Pošto ih inače popravljam. Mene kada pitaju klijenti u fazonu upao mi telefon u vodu, šta da mu radim?! - Moj odgovor prvo bude vrati ga u vodu! ?

Zvrndov

pre 3 godine

Kada telefon upadne u WC šolju, upotrebljeni pirinač nikako ne koristiti za sutlijaš, može ako se doda i malo čokolade da sutlijaš dobije smeđu boju. Najbolje ipak iskoristiti ga za sarmu.

Zvrndov

pre 3 godine

a sta je sa morskom vodom ?
(dmiroslav, 17. april 2021 19:54)
Ima je u velikim količinama, uglavnom u morima i okeanima i ponekim jezerima. Nije za piće pa je jako teško pronaći u kontinentalnim prodavnicama, bilo flaširanu ili u veleprodaji. Ako ti je potrebna (za akvarijum sa probirljivim ribicama, na primer) moraćeš da je praviš sam od obične vode i morske soli. Nije isto, ali nisu ni ribice vrsni hemičari pa da primete razliku. A ako i primećuju, ne galame i ne bune se.

Nikola

pre 3 godine

@Turbochargera Da ali to radi samo sa kineskom kopijom IPhona, inače bi morao da ga umotaš u hamburger kao svaki amerikanac...

Turbochargera..

pre 3 godine

Прошле године ми ајфон упао у море... баш упао!
Упалим га одмах - он ради.
Дођем кући након 2 сата и право на пуњач... само се угасио.
2 дана нисам могао да га оживим.
Узмем плстичну херметичку кутију за намирнице и унутра сипам 1кг пиринча и добро ушишкам моб). Оставим тако поред шпорета.
Након 48 сати укључим га... и дан данас ради!
(Нисам веровао у пиринач, када су све друге опције пропале, очајно сам покушао тај начин и упалио је!)
Позз свима и срећно

Phony Express

pre 3 godine

Tada kada su bile zamenjive baterije, telefoni su bili manje vodonepropusni. Opet, tada su matične ploče bile veće, pa i unutrašnji konektori veći.
Isto kao sa digitajzerima (tač) i displejem, nekada su te komponente bile zamenjive, ali je i vlaga mogla da uđe između njih. Sada to više ne može jer su celom površinom zalepljeni, ali kad crkne jedno, crkao je telefon.
Grejanje fenom (za kosu!) ne može da ošteti komponente telefona, ali što je burnije i brže isparavanje vode (ako je prodrla u telefon), tako stvorena vlaga može da ošteti i ono što voda nije. Silikagel je naravno najbolji način, ali ako nije zasićen vlagom iz vazduha, tako da i on mora da se čuva u hermetičkom pakovanju. Silikagel "od cipela" koje smo kupili pre par godina je neupotrebljiv ako se prethodno ne oslobodi vlage, odnosno regeneriše sporim zagrevanjem. Silikagel za industrijsku upotrebu ima "lakmus" granule koje su plave kad je suv, roze kad je zasićen.
Najvažnije: ako telefon proradi, skinite sa njega ono što vam je bitno da sačuvate. Možda je samo privremeno proradio.

Lexv

pre 3 godine

Meni je telefon upao u wc solju iz zadnjeg dzepa kad sam sedao na nju i nista mu nije bilo. Huawai P10. Samo sam ga izvadio, obrisao i nastavio da koristim. A nije waterproof.

Neko

pre 3 godine

Nevezano za mobilne, kad pročitah ovaj članak, setih se dogadjaja od pre 30 - tak godina. Elem, kupam se ja u Ohridskom jezeru, izlazim iz vode, dolazim do svojih stvari i pružam ruku da dohvatim peškir. U tom momentu ugledam sat na svojoj ruci, zaboravio da ga skinem. I to bio onaj starinski sa kazaljkama, neka ruska marka. Gledam u njega, gledam i gledam i maksimalno širim oči...samo beo prazan krug, nema ni brojeva ni ničega. Okrećem se oko sebe gde nestade sve, e sad jel' se istopilo il' voda izbrisala sve, vrag će ga znati :)) Uglavnom, pirinač mi nije pomogao da ga vratim u prvobitno stanje :))

Kameni

pre 3 godine

Kao profesionalni serviser mobilnih telefona duže od 20 god.u potpunosti se slažem sa ovim člankom i dodao bih sledeće:Da bi se unutrašnjost telefona osušila potrebno je više od 2 dana na sobnoj temperaturi i ako je vaš vodootporan telefon mehanički i najmanje oštećen on je izgubio to svojsvo.

hmm

pre 3 godine

svima je telefon, kao, upao u kofu, kadu. priznajte kao ja, upao u wc solju. obrisan papirom, pa alkoholom. i dalje radi, na njemu upravo kuckam

MS

pre 3 godine

Zavisi od toga koliko je vode uslo u telefon, da li se moze povratiti ili ne. Jedan od nacina da se brze prosusi je da ga stavite ispod stolne lampe sa starim sijalicama, onima sa volframskom niti. Treba paziti da lampa ne bude previse blizu i da zagreje telefon tek toliko da bude mlak. To je stari trik, sijalice su koriscene kao improvizovani inkubator za pilice. Ae, pa sa srecom. :)

Tehnicar

pre 3 godine

Meni telefon kad upadne u vodu, uvek iskoristim priliku, pa ga jos nasapunjam i iscetkam dobro, malo varikine na kraju sa svaki slucaj, Onda ga zveknem u zid, i kupim nov telefon.

najjaci

pre 3 godine

treba biti talentovani debil za neke stvari, kao sto su upadanje telefona u vodu, hakovanje profila drustvenih mreza, verovanje u koronu itd

dzigi

pre 3 godine

Jednom mi se na nekoj vikend-žurki prolila rakija po službenom telefonu. Odneo u ponedeljak serviseru u firmi, reko pao mi u vodu.
On ga otvorio preda mnom - kad nas zapa'nuo miris šljive, domaće... Značajno me pogledao i primio u servis, popravio ga.

Saul Goodman

pre 3 godine

Ukoliko telefon koji po specifikaciji nije vodootporan upadne u vodu, gotov je. Nema tog silika gela, fena, brzine gašenja telefona i sl... Kada voda u nekom momentu stigne do štampane ploče i pricesora,a svakako će stići tada je telefon odsvirao svoje. Javiće se korozija na mikročipovima i telefon će prestati da radi . Ne lažite ljude i ne dajte im lažnu nadu.

Goran

pre 3 godine

Ubacite telefon u posudu sa pirincom, i u toku nocu dodju Kinezi, rastave ga, osuse, i sastave sve dok jedu pirinac.
Sto vise pirinca, vise Kineza i brzi oporavak telefona.

subotnji usisivač

pre 3 godine

Jedino demineraliziranom vodom za akumulatore. Dobar bi trebao biti silikon u spreju koji je hidrofobičan tj rastjeruje vodu i djeluje kao kontakt izolator za elektriku, međutim sadrži kiselinu koja izaziva hrđu. Postoje supstance silikona u autoindustriji koje ne stvaraju kiseli nusprodukt, ali nisam tražio sprej. Ekran se skoro 100% mora mijenjati zbog ulaska tekućine.

jasamaja

pre 3 godine

Apple jednom upao u rezervoar za vodu, bio unutra 3 sata dok smo uspeli da ga izvadimo. Obrisali ga, malo istresli i ostavili par sati. Nakon toga ga uključili, radio normalno bez ijedne greške i radi i danas.
Samsung jednom slučajno polili vodom, prevrnula se čaša. Onako, ništa posebno, ali baš na delu gde je kamera. Stajao preliven vodom 15 sekundi. Nakon toga obrisan i stavljen u gomilu silika gela na jedno nedelju dana. Ništa nije pomoglo, bačen jer se nije isplatilo popravljati.
Eto razlike, drastične..

466453

pre 3 godine

Silika gel je ograničen i dolazi brzo do zasićenja.
Pola kila magnezijumhlorida (morska so) ubacite u neku kutiju za čuvanje hrane, stavite na so neku rešetku i telefon na nju. Zatvorite poklopac.
Za sat vremena je van soli vlaga vazduha 0%, baš kao i u unutrašnjosti telefona gde je dovoljno ostaviti otvoreno kućište za SIM slot.

Јабучило

pre 3 godine

Мени је пре пар година телефон упао у кофу с водом и ништа му није било, на сву срећу.

milan

pre 3 godine

Moj MI play (jedan od najjeftinijih shaomi telefona) upao mi je u kantu vode. Kada sam ga izvadio brljavio je a ja nisam mogao da izvadim bateriju jer su integrisane. Posle 2 min se ugasio i samo je vibrirao povremeno sve redje i redje. Nakon toga sam ga na silu otvorio i ocistio od vode. Stavio sam ga na punjac i iznenadilo me je pojava nekog crtanog čovečuljka koji je vrtio neki šraf. ostavio sam ga i posle 2h je telefon radio kao da nista nije bilo. Sada imam Shaomi MI pro 9 iskorije mi je i on upao u kadu alu kod njega bas nikakav problem nisam imao.

zeljo bl

pre 3 godine

stara nokia 6300 bila u vodi, pokusavao fenom, drzao na kafe aparatu, i nista. i onda stavim na onaj stari tv sa katodnom cijevi, iza na onu resetku, za 2 sata, telefon proradio

raven

pre 3 godine

Genijalno,ako imaš pri ruci aerosol i paketiće iz cipela.
Ako može jedna digresija koja se kosi sa uvodnom rečenicom. Umesto paketića za upijnje vlage iz cipela može se koristiti i pirinač.

mostarac

pre 3 godine

Nekada je prvo pravilo bilo da se izvadi baterija. Danas to nije moguće pa je barem dio telefona uvijek pod naponom tako da čisto sumnjam da bilo šta od ovih savjeta pomaže.

Goran

pre 3 godine

Ubacite telefon u posudu sa pirincom, i u toku nocu dodju Kinezi, rastave ga, osuse, i sastave sve dok jedu pirinac.
Sto vise pirinca, vise Kineza i brzi oporavak telefona.

dzigi

pre 3 godine

Jednom mi se na nekoj vikend-žurki prolila rakija po službenom telefonu. Odneo u ponedeljak serviseru u firmi, reko pao mi u vodu.
On ga otvorio preda mnom - kad nas zapa'nuo miris šljive, domaće... Značajno me pogledao i primio u servis, popravio ga.

mostarac

pre 3 godine

Nekada je prvo pravilo bilo da se izvadi baterija. Danas to nije moguće pa je barem dio telefona uvijek pod naponom tako da čisto sumnjam da bilo šta od ovih savjeta pomaže.

Tehnicar

pre 3 godine

Meni telefon kad upadne u vodu, uvek iskoristim priliku, pa ga jos nasapunjam i iscetkam dobro, malo varikine na kraju sa svaki slucaj, Onda ga zveknem u zid, i kupim nov telefon.

raven

pre 3 godine

Genijalno,ako imaš pri ruci aerosol i paketiće iz cipela.
Ako može jedna digresija koja se kosi sa uvodnom rečenicom. Umesto paketića za upijnje vlage iz cipela može se koristiti i pirinač.

hmm

pre 3 godine

svima je telefon, kao, upao u kofu, kadu. priznajte kao ja, upao u wc solju. obrisan papirom, pa alkoholom. i dalje radi, na njemu upravo kuckam

Neko

pre 3 godine

Nevezano za mobilne, kad pročitah ovaj članak, setih se dogadjaja od pre 30 - tak godina. Elem, kupam se ja u Ohridskom jezeru, izlazim iz vode, dolazim do svojih stvari i pružam ruku da dohvatim peškir. U tom momentu ugledam sat na svojoj ruci, zaboravio da ga skinem. I to bio onaj starinski sa kazaljkama, neka ruska marka. Gledam u njega, gledam i gledam i maksimalno širim oči...samo beo prazan krug, nema ni brojeva ni ničega. Okrećem se oko sebe gde nestade sve, e sad jel' se istopilo il' voda izbrisala sve, vrag će ga znati :)) Uglavnom, pirinač mi nije pomogao da ga vratim u prvobitno stanje :))

Kameni

pre 3 godine

Kao profesionalni serviser mobilnih telefona duže od 20 god.u potpunosti se slažem sa ovim člankom i dodao bih sledeće:Da bi se unutrašnjost telefona osušila potrebno je više od 2 dana na sobnoj temperaturi i ako je vaš vodootporan telefon mehanički i najmanje oštećen on je izgubio to svojsvo.

Saul Goodman

pre 3 godine

Ukoliko telefon koji po specifikaciji nije vodootporan upadne u vodu, gotov je. Nema tog silika gela, fena, brzine gašenja telefona i sl... Kada voda u nekom momentu stigne do štampane ploče i pricesora,a svakako će stići tada je telefon odsvirao svoje. Javiće se korozija na mikročipovima i telefon će prestati da radi . Ne lažite ljude i ne dajte im lažnu nadu.

milan

pre 3 godine

Moj MI play (jedan od najjeftinijih shaomi telefona) upao mi je u kantu vode. Kada sam ga izvadio brljavio je a ja nisam mogao da izvadim bateriju jer su integrisane. Posle 2 min se ugasio i samo je vibrirao povremeno sve redje i redje. Nakon toga sam ga na silu otvorio i ocistio od vode. Stavio sam ga na punjac i iznenadilo me je pojava nekog crtanog čovečuljka koji je vrtio neki šraf. ostavio sam ga i posle 2h je telefon radio kao da nista nije bilo. Sada imam Shaomi MI pro 9 iskorije mi je i on upao u kadu alu kod njega bas nikakav problem nisam imao.

Phony Express

pre 3 godine

Tada kada su bile zamenjive baterije, telefoni su bili manje vodonepropusni. Opet, tada su matične ploče bile veće, pa i unutrašnji konektori veći.
Isto kao sa digitajzerima (tač) i displejem, nekada su te komponente bile zamenjive, ali je i vlaga mogla da uđe između njih. Sada to više ne može jer su celom površinom zalepljeni, ali kad crkne jedno, crkao je telefon.
Grejanje fenom (za kosu!) ne može da ošteti komponente telefona, ali što je burnije i brže isparavanje vode (ako je prodrla u telefon), tako stvorena vlaga može da ošteti i ono što voda nije. Silikagel je naravno najbolji način, ali ako nije zasićen vlagom iz vazduha, tako da i on mora da se čuva u hermetičkom pakovanju. Silikagel "od cipela" koje smo kupili pre par godina je neupotrebljiv ako se prethodno ne oslobodi vlage, odnosno regeneriše sporim zagrevanjem. Silikagel za industrijsku upotrebu ima "lakmus" granule koje su plave kad je suv, roze kad je zasićen.
Najvažnije: ako telefon proradi, skinite sa njega ono što vam je bitno da sačuvate. Možda je samo privremeno proradio.

Turbochargera..

pre 3 godine

Прошле године ми ајфон упао у море... баш упао!
Упалим га одмах - он ради.
Дођем кући након 2 сата и право на пуњач... само се угасио.
2 дана нисам могао да га оживим.
Узмем плстичну херметичку кутију за намирнице и унутра сипам 1кг пиринча и добро ушишкам моб). Оставим тако поред шпорета.
Након 48 сати укључим га... и дан данас ради!
(Нисам веровао у пиринач, када су све друге опције пропале, очајно сам покушао тај начин и упалио је!)
Позз свима и срећно

MS

pre 3 godine

Zavisi od toga koliko je vode uslo u telefon, da li se moze povratiti ili ne. Jedan od nacina da se brze prosusi je da ga stavite ispod stolne lampe sa starim sijalicama, onima sa volframskom niti. Treba paziti da lampa ne bude previse blizu i da zagreje telefon tek toliko da bude mlak. To je stari trik, sijalice su koriscene kao improvizovani inkubator za pilice. Ae, pa sa srecom. :)

466453

pre 3 godine

Silika gel je ograničen i dolazi brzo do zasićenja.
Pola kila magnezijumhlorida (morska so) ubacite u neku kutiju za čuvanje hrane, stavite na so neku rešetku i telefon na nju. Zatvorite poklopac.
Za sat vremena je van soli vlaga vazduha 0%, baš kao i u unutrašnjosti telefona gde je dovoljno ostaviti otvoreno kućište za SIM slot.

zeljo bl

pre 3 godine

stara nokia 6300 bila u vodi, pokusavao fenom, drzao na kafe aparatu, i nista. i onda stavim na onaj stari tv sa katodnom cijevi, iza na onu resetku, za 2 sata, telefon proradio

Lexv

pre 3 godine

Meni je telefon upao u wc solju iz zadnjeg dzepa kad sam sedao na nju i nista mu nije bilo. Huawai P10. Samo sam ga izvadio, obrisao i nastavio da koristim. A nije waterproof.

Јабучило

pre 3 godine

Мени је пре пар година телефон упао у кофу с водом и ништа му није било, на сву срећу.

Zvrndov

pre 3 godine

a sta je sa morskom vodom ?
(dmiroslav, 17. april 2021 19:54)
Ima je u velikim količinama, uglavnom u morima i okeanima i ponekim jezerima. Nije za piće pa je jako teško pronaći u kontinentalnim prodavnicama, bilo flaširanu ili u veleprodaji. Ako ti je potrebna (za akvarijum sa probirljivim ribicama, na primer) moraćeš da je praviš sam od obične vode i morske soli. Nije isto, ali nisu ni ribice vrsni hemičari pa da primete razliku. A ako i primećuju, ne galame i ne bune se.

jasamaja

pre 3 godine

Apple jednom upao u rezervoar za vodu, bio unutra 3 sata dok smo uspeli da ga izvadimo. Obrisali ga, malo istresli i ostavili par sati. Nakon toga ga uključili, radio normalno bez ijedne greške i radi i danas.
Samsung jednom slučajno polili vodom, prevrnula se čaša. Onako, ništa posebno, ali baš na delu gde je kamera. Stajao preliven vodom 15 sekundi. Nakon toga obrisan i stavljen u gomilu silika gela na jedno nedelju dana. Ništa nije pomoglo, bačen jer se nije isplatilo popravljati.
Eto razlike, drastične..

najjaci

pre 3 godine

treba biti talentovani debil za neke stvari, kao sto su upadanje telefona u vodu, hakovanje profila drustvenih mreza, verovanje u koronu itd

subotnji usisivač

pre 3 godine

Jedino demineraliziranom vodom za akumulatore. Dobar bi trebao biti silikon u spreju koji je hidrofobičan tj rastjeruje vodu i djeluje kao kontakt izolator za elektriku, međutim sadrži kiselinu koja izaziva hrđu. Postoje supstance silikona u autoindustriji koje ne stvaraju kiseli nusprodukt, ali nisam tražio sprej. Ekran se skoro 100% mora mijenjati zbog ulaska tekućine.

Zvrndov

pre 3 godine

Kada telefon upadne u WC šolju, upotrebljeni pirinač nikako ne koristiti za sutlijaš, može ako se doda i malo čokolade da sutlijaš dobije smeđu boju. Najbolje ipak iskoristiti ga za sarmu.

Nislija

pre 3 godine

kad je zenin telefon upao u solju samo sam ga otvorio, izvadio bateriju, oprao ga dobro 96% alkoholom ,stavio u ciniju sa pirincem ali preko krpe da ne ulazi prasina iz pirinca.Odstojao 24 sata na toplom i evo vec 3 godine nakon toga radi bez problema. Zasto alkohol? Zato sto je isprao vodu, sprecio pojavu korozije i ispario brzo i bez ostataka na osetljivim delovima poput ploce, procesora i slicno.

Petar

pre 3 godine

Pošto ih inače popravljam. Mene kada pitaju klijenti u fazonu upao mi telefon u vodu, šta da mu radim?! - Moj odgovor prvo bude vrati ga u vodu! ?

Straight Outta München

pre 3 godine

Jednom mi se na nekoj vikend-žurki prolila rakija po službenom telefonu. Odneo u ponedeljak serviseru u firmi, reko pao mi u vodu.
On ga otvorio preda mnom - kad nas zapa'nuo miris šljive, domaće... Značajno me pogledao i primio u servis, popravio ga.
(dzigi, 17. april 2021 18:05)

Za rubriku “nije se desilo”. Svaka firma koja drzi do sebe obicno ima jednog servisera mobilnih telefona.

dz

pre 3 godine

Saul Goodman, 17. april 2021 17:54
Bas netacno.. Meni je telefon bio 15 minuta ceo u vodi.. Nije vodootporan.. Huawei star par godina.. Napunio se vodom I nije hteo se ukljuci pa jedno 3 Dana.. Mislio Sam da skroz crko.. I posle 3 Dana probam opet cisto kao ono ajd da probam cisto I proradio..i jos uvek radi.

Nikola

pre 3 godine

@Turbochargera Da ali to radi samo sa kineskom kopijom IPhona, inače bi morao da ga umotaš u hamburger kao svaki amerikanac...

izgleda tako

pre 3 godine

u pet sopu silikon za macke, iso ce odraditi i morska so, napisano je vec u komentarima..
(deda, 17. april 2021 18:43)

so ne dolazi u obzir jer i malo soli ce nagrize elektroniku

unknown

pre 3 godine

Pirinac kaže da bi voda mogla da vam pomogne ako upadne mobilni kod stručnjaka!! Ovo vam još može pomoći pride,udjite ovde upravo sad!!

dzo

pre 3 godine

Meni je Mali laptop 13 inca upao u vodu koji je prilicno skup .. Laptop radi super bez problema I dalje AL je ekran unisten.. Nekako se ekran napunio vodom, bukvalno pliva ispred slike.. Sve se vidi Ali ceo u senkama od vode.. .. sve Sam probao, fenom, na sunce, da napravim mali otvor kod ekrana da izadje Voda.. Nista ne vredi.. A u Srbiji naravno nema niko ekran za njega jer ekran je integrisan sa gornjim delom .. Ima na e-bay I aliexpres.. 200$ I 300$ postarina.. Da dam 500$ za ekran?

jasamaja

pre 3 godine

Apple jednom upao u rezervoar za vodu, bio unutra 3 sata dok smo uspeli da ga izvadimo. Obrisali ga, malo istresli i ostavili par sati. Nakon toga ga uključili, radio normalno bez ijedne greške i radi i danas.
Samsung jednom slučajno polili vodom, prevrnula se čaša. Onako, ništa posebno, ali baš na delu gde je kamera. Stajao preliven vodom 15 sekundi. Nakon toga obrisan i stavljen u gomilu silika gela na jedno nedelju dana. Ništa nije pomoglo, bačen jer se nije isplatilo popravljati.
Eto razlike, drastične..

najjaci

pre 3 godine

treba biti talentovani debil za neke stvari, kao sto su upadanje telefona u vodu, hakovanje profila drustvenih mreza, verovanje u koronu itd

Saul Goodman

pre 3 godine

Ukoliko telefon koji po specifikaciji nije vodootporan upadne u vodu, gotov je. Nema tog silika gela, fena, brzine gašenja telefona i sl... Kada voda u nekom momentu stigne do štampane ploče i pricesora,a svakako će stići tada je telefon odsvirao svoje. Javiće se korozija na mikročipovima i telefon će prestati da radi . Ne lažite ljude i ne dajte im lažnu nadu.

Tehnicar

pre 3 godine

Meni telefon kad upadne u vodu, uvek iskoristim priliku, pa ga jos nasapunjam i iscetkam dobro, malo varikine na kraju sa svaki slucaj, Onda ga zveknem u zid, i kupim nov telefon.

subotnji usisivač

pre 3 godine

Jedino demineraliziranom vodom za akumulatore. Dobar bi trebao biti silikon u spreju koji je hidrofobičan tj rastjeruje vodu i djeluje kao kontakt izolator za elektriku, međutim sadrži kiselinu koja izaziva hrđu. Postoje supstance silikona u autoindustriji koje ne stvaraju kiseli nusprodukt, ali nisam tražio sprej. Ekran se skoro 100% mora mijenjati zbog ulaska tekućine.

hmm

pre 3 godine

svima je telefon, kao, upao u kofu, kadu. priznajte kao ja, upao u wc solju. obrisan papirom, pa alkoholom. i dalje radi, na njemu upravo kuckam

dzigi

pre 3 godine

Jednom mi se na nekoj vikend-žurki prolila rakija po službenom telefonu. Odneo u ponedeljak serviseru u firmi, reko pao mi u vodu.
On ga otvorio preda mnom - kad nas zapa'nuo miris šljive, domaće... Značajno me pogledao i primio u servis, popravio ga.

466453

pre 3 godine

Silika gel je ograničen i dolazi brzo do zasićenja.
Pola kila magnezijumhlorida (morska so) ubacite u neku kutiju za čuvanje hrane, stavite na so neku rešetku i telefon na nju. Zatvorite poklopac.
Za sat vremena je van soli vlaga vazduha 0%, baš kao i u unutrašnjosti telefona gde je dovoljno ostaviti otvoreno kućište za SIM slot.

Goran

pre 3 godine

Ubacite telefon u posudu sa pirincom, i u toku nocu dodju Kinezi, rastave ga, osuse, i sastave sve dok jedu pirinac.
Sto vise pirinca, vise Kineza i brzi oporavak telefona.

zeljo bl

pre 3 godine

stara nokia 6300 bila u vodi, pokusavao fenom, drzao na kafe aparatu, i nista. i onda stavim na onaj stari tv sa katodnom cijevi, iza na onu resetku, za 2 sata, telefon proradio

milan

pre 3 godine

Moj MI play (jedan od najjeftinijih shaomi telefona) upao mi je u kantu vode. Kada sam ga izvadio brljavio je a ja nisam mogao da izvadim bateriju jer su integrisane. Posle 2 min se ugasio i samo je vibrirao povremeno sve redje i redje. Nakon toga sam ga na silu otvorio i ocistio od vode. Stavio sam ga na punjac i iznenadilo me je pojava nekog crtanog čovečuljka koji je vrtio neki šraf. ostavio sam ga i posle 2h je telefon radio kao da nista nije bilo. Sada imam Shaomi MI pro 9 iskorije mi je i on upao u kadu alu kod njega bas nikakav problem nisam imao.

Straight Outta München

pre 3 godine

Jednom mi se na nekoj vikend-žurki prolila rakija po službenom telefonu. Odneo u ponedeljak serviseru u firmi, reko pao mi u vodu.
On ga otvorio preda mnom - kad nas zapa'nuo miris šljive, domaće... Značajno me pogledao i primio u servis, popravio ga.
(dzigi, 17. april 2021 18:05)

Za rubriku “nije se desilo”. Svaka firma koja drzi do sebe obicno ima jednog servisera mobilnih telefona.

Lexv

pre 3 godine

Meni je telefon upao u wc solju iz zadnjeg dzepa kad sam sedao na nju i nista mu nije bilo. Huawai P10. Samo sam ga izvadio, obrisao i nastavio da koristim. A nije waterproof.

Turbochargera..

pre 3 godine

Прошле године ми ајфон упао у море... баш упао!
Упалим га одмах - он ради.
Дођем кући након 2 сата и право на пуњач... само се угасио.
2 дана нисам могао да га оживим.
Узмем плстичну херметичку кутију за намирнице и унутра сипам 1кг пиринча и добро ушишкам моб). Оставим тако поред шпорета.
Након 48 сати укључим га... и дан данас ради!
(Нисам веровао у пиринач, када су све друге опције пропале, очајно сам покушао тај начин и упалио је!)
Позз свима и срећно

Neko

pre 3 godine

Nevezano za mobilne, kad pročitah ovaj članak, setih se dogadjaja od pre 30 - tak godina. Elem, kupam se ja u Ohridskom jezeru, izlazim iz vode, dolazim do svojih stvari i pružam ruku da dohvatim peškir. U tom momentu ugledam sat na svojoj ruci, zaboravio da ga skinem. I to bio onaj starinski sa kazaljkama, neka ruska marka. Gledam u njega, gledam i gledam i maksimalno širim oči...samo beo prazan krug, nema ni brojeva ni ničega. Okrećem se oko sebe gde nestade sve, e sad jel' se istopilo il' voda izbrisala sve, vrag će ga znati :)) Uglavnom, pirinač mi nije pomogao da ga vratim u prvobitno stanje :))

MS

pre 3 godine

Zavisi od toga koliko je vode uslo u telefon, da li se moze povratiti ili ne. Jedan od nacina da se brze prosusi je da ga stavite ispod stolne lampe sa starim sijalicama, onima sa volframskom niti. Treba paziti da lampa ne bude previse blizu i da zagreje telefon tek toliko da bude mlak. To je stari trik, sijalice su koriscene kao improvizovani inkubator za pilice. Ae, pa sa srecom. :)

Kameni

pre 3 godine

Kao profesionalni serviser mobilnih telefona duže od 20 god.u potpunosti se slažem sa ovim člankom i dodao bih sledeće:Da bi se unutrašnjost telefona osušila potrebno je više od 2 dana na sobnoj temperaturi i ako je vaš vodootporan telefon mehanički i najmanje oštećen on je izgubio to svojsvo.

mostarac

pre 3 godine

Nekada je prvo pravilo bilo da se izvadi baterija. Danas to nije moguće pa je barem dio telefona uvijek pod naponom tako da čisto sumnjam da bilo šta od ovih savjeta pomaže.

raven

pre 3 godine

Genijalno,ako imaš pri ruci aerosol i paketiće iz cipela.
Ako može jedna digresija koja se kosi sa uvodnom rečenicom. Umesto paketića za upijnje vlage iz cipela može se koristiti i pirinač.

Јабучило

pre 3 godine

Мени је пре пар година телефон упао у кофу с водом и ништа му није било, на сву срећу.

Zvrndov

pre 3 godine

Kada telefon upadne u WC šolju, upotrebljeni pirinač nikako ne koristiti za sutlijaš, može ako se doda i malo čokolade da sutlijaš dobije smeđu boju. Najbolje ipak iskoristiti ga za sarmu.

Nikola

pre 3 godine

@Turbochargera Da ali to radi samo sa kineskom kopijom IPhona, inače bi morao da ga umotaš u hamburger kao svaki amerikanac...

Phony Express

pre 3 godine

Tada kada su bile zamenjive baterije, telefoni su bili manje vodonepropusni. Opet, tada su matične ploče bile veće, pa i unutrašnji konektori veći.
Isto kao sa digitajzerima (tač) i displejem, nekada su te komponente bile zamenjive, ali je i vlaga mogla da uđe između njih. Sada to više ne može jer su celom površinom zalepljeni, ali kad crkne jedno, crkao je telefon.
Grejanje fenom (za kosu!) ne može da ošteti komponente telefona, ali što je burnije i brže isparavanje vode (ako je prodrla u telefon), tako stvorena vlaga može da ošteti i ono što voda nije. Silikagel je naravno najbolji način, ali ako nije zasićen vlagom iz vazduha, tako da i on mora da se čuva u hermetičkom pakovanju. Silikagel "od cipela" koje smo kupili pre par godina je neupotrebljiv ako se prethodno ne oslobodi vlage, odnosno regeneriše sporim zagrevanjem. Silikagel za industrijsku upotrebu ima "lakmus" granule koje su plave kad je suv, roze kad je zasićen.
Najvažnije: ako telefon proradi, skinite sa njega ono što vam je bitno da sačuvate. Možda je samo privremeno proradio.

unknown

pre 3 godine

Pirinac kaže da bi voda mogla da vam pomogne ako upadne mobilni kod stručnjaka!! Ovo vam još može pomoći pride,udjite ovde upravo sad!!

Nislija

pre 3 godine

kad je zenin telefon upao u solju samo sam ga otvorio, izvadio bateriju, oprao ga dobro 96% alkoholom ,stavio u ciniju sa pirincem ali preko krpe da ne ulazi prasina iz pirinca.Odstojao 24 sata na toplom i evo vec 3 godine nakon toga radi bez problema. Zasto alkohol? Zato sto je isprao vodu, sprecio pojavu korozije i ispario brzo i bez ostataka na osetljivim delovima poput ploce, procesora i slicno.

Zvrndov

pre 3 godine

a sta je sa morskom vodom ?
(dmiroslav, 17. april 2021 19:54)
Ima je u velikim količinama, uglavnom u morima i okeanima i ponekim jezerima. Nije za piće pa je jako teško pronaći u kontinentalnim prodavnicama, bilo flaširanu ili u veleprodaji. Ako ti je potrebna (za akvarijum sa probirljivim ribicama, na primer) moraćeš da je praviš sam od obične vode i morske soli. Nije isto, ali nisu ni ribice vrsni hemičari pa da primete razliku. A ako i primećuju, ne galame i ne bune se.

Petar

pre 3 godine

Pošto ih inače popravljam. Mene kada pitaju klijenti u fazonu upao mi telefon u vodu, šta da mu radim?! - Moj odgovor prvo bude vrati ga u vodu! ?

dzo

pre 3 godine

Meni je Mali laptop 13 inca upao u vodu koji je prilicno skup .. Laptop radi super bez problema I dalje AL je ekran unisten.. Nekako se ekran napunio vodom, bukvalno pliva ispred slike.. Sve se vidi Ali ceo u senkama od vode.. .. sve Sam probao, fenom, na sunce, da napravim mali otvor kod ekrana da izadje Voda.. Nista ne vredi.. A u Srbiji naravno nema niko ekran za njega jer ekran je integrisan sa gornjim delom .. Ima na e-bay I aliexpres.. 200$ I 300$ postarina.. Da dam 500$ za ekran?

izgleda tako

pre 3 godine

u pet sopu silikon za macke, iso ce odraditi i morska so, napisano je vec u komentarima..
(deda, 17. april 2021 18:43)

so ne dolazi u obzir jer i malo soli ce nagrize elektroniku

dz

pre 3 godine

Saul Goodman, 17. april 2021 17:54
Bas netacno.. Meni je telefon bio 15 minuta ceo u vodi.. Nije vodootporan.. Huawei star par godina.. Napunio se vodom I nije hteo se ukljuci pa jedno 3 Dana.. Mislio Sam da skroz crko.. I posle 3 Dana probam opet cisto kao ono ajd da probam cisto I proradio..i jos uvek radi.