WoT: Istorijski kutak - Staljinova kugla smrti

Povodom prvoaprilske šale Wargaminga tražili smo neke ruske okrugle tenkove iz Drugog svetskog rata, i našli smo zaista najbizarnije vozilo ikada predloženo u ovom dobu. Pa da pogledamo to čudo od ideje Sovjetskog Saveza tokom Drugog svetskog rata – loptaste tenkove.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2016.

20:46

WoT: Istorijski kutak - Staljinova kugla smrti

Protivotenk

Osmislio ga je, a potom i zaista predložio u martu 1942. godine vrhovnoj komandi Crvene Armije, gospodin L. P. Mokruzov.
Mokruzov je radio kao glavni inženjer u fabrici “Crvena Zastava” u Harkovu, pre nego što je prebačen u drugu fabriku u istom gradu. Pre rata, studirao je na harkovskom politehničkom institutu. Svoje studije uspešno je završio 1934. i dobio je svoju inženjersku diplomu. Dok je dizajnirao Protivotenk, bio je u Molotovu (današnji Perm), u Gulagu, gde je boravio zbog pronevere (finansijske zloupotrebe).

Vozilo je dizajnirano da bude teška napadačka mašinerija, specijalno napravljena da uništava neprijateljske tenkove, bunkere, uporišta i da – zajedno sa regularnim trupama – probija front i napada važne i osetljive mete iza prvih linija (artiljerija, mesta lansiranja V2 raketa npr, i slično). Razlog neuobičajenog sfernog oblika jeste taj da uz takav dizajn oklopa, tenk je gotovo nemoguće probiti, a naravno zauzvrat Protivotenk bi uništavao nemačke tenkove “k’o iz šale”.

Naoružanje koje je nosio bilo je masivno! Četiri topa, od kojih su dva 155mm kalibra, osam mitraljeza i dva protivavionska mitraljeza. Glavna prednost vozila jeste ta da ima odličnu mobilnost, za svoju veličinu (o tome nešto kasnije).
Statistika tenka je sledeća:
Prečnik – 10 metara
Težina – 500 tona
Oklop – 200-250 milimetara, sastojen od tri dela, a svaki zaseban deo je sastavljen od više ploča
Motor – 2,000 konjskih snaga
Maksimalna brzina – 90 km/h

Zvuči masivno? Na jednoj od slika možete videti kako bi on izgledao pored Mausa, nemačkog superteškog projekta, a ujedno i tier X nemačkog teškog tenka.
Da bi se vozilo kretalo, bila bi potrebna dva motora od hiljadu konjskih snaga sa vodenim hlađenjem koja bi bila ugrađena u sredini, a pored njih zahtevao se i treći, manji motor koji bi pokretao generator. Generator služi za pokretanje malih motorčića koji bi okretali točkove i pokretali gusenice.

Što se tiče posade, sastojala se od 8 članova. Vozač, mehaničar, četiri nišandžije i dvojica nišandžija glavnih topova (gorepomenutih, od 155mm). Primetimo da fali komandir, što znači da je verovatno neko od ovih članova posade ujedno vrši i tu funkciju.

Skoro nepotrebno je napomenuti da je ovaj projekat odbijen zbog nepraktičnosti, ali je svakako interesantan. A da nije unikatan, govori i činjenica da su nemci napravili sopstveni okrugli tenk – kugelpanzer.

Pored ovog projekta, bizarnih ruskih projekata ima podosta, pa bih možda napravio i mini-serijal o njima. (recimo da ih pouzdano ima 5-6, do 10 najviše). Naravno, ako vi želite ovako nešto da čitate, tako da bih zamolio da ostavite komentar da li biste hteli da vidite još ovoga. Zahvaljujem unapred!

izvor: klanrur.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: