Bjork poručuje: Ostavite Facebook i idite u šetnju

Islandska umetnica Bjork oduvek je bila nekoliko svetlosnih godina ispred svog vremena, posebno kada je reč o njenom spoju tehnologije i kreativnosti u čemu je vrlo uspešna. Za pesmu "Virus" 2011. godine izdala je interaktivnu multimedijalnu aplikaciju, prošle je godine objavila prvi album-performans u virtualnoj stvarnosti, a krajem meseca će imati i VR izložbu Los Anđelesu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 11.05.2017.

19:52

Bjork poručuje: Ostavite Facebook i idite u šetnju
GettyImages

Ovaj put, Bjork je pozvala ljude da se odjave sa Facebooka.

"Možda baš u ovom trenutku na svetu ima puno dece koja nikad nisu iskusila šetnju šumom ili neke druge aktivnosti na svežem vazduhu", rekla je ona, objasnivši da svet još treba da "definiše tehnologiju".

"Na Facebooku ili nekoj drugoj društvenoj mreži možete da provedete nekoliko sati, ali posle nekog vremena osećaćete se kao da ste pojeli tri hamburgera. Znate da je to đubre. Svojim prijateljima uvek savjetujem da odu u šetnju na sat vremena, vrate se i analiziraju kako se osećaju posle toga", kaže Bjork.

Pevačica ističe da joj nedostaje život na Islandu i žali što ne živi "potpuno na zelenoj energiji i ne uzgaja svoje povrće" i smatra da tehnologija, ipak, nije potpuno zla. Bjork vidi virtualnu kao tehnološki sektor koji danas mnogo više od ostalih promoviše rodnu ravnopravnost.

"Ono što je uzbudljivo u vezi sa VR-om je činjenica da trenutno nema hijerarhiju patrijarhata. Do sada sam snimila sedam ili osam VR videa i radila sa sedam ili osam različitih timova u kojima ima jako puno žena. Nadam se da će se to još više odraziti i na vreme u kojem živimo, gde će muškarci i žene biti ravnopravniji."

Naučnici društvene mreže sve češće povezuju sa višim stepenom depresije, uprkos tome što današnje aplikacije pružaju neuporedive alate za povezivanje i lakše komuniciranje. Možda bi treblo poslušati savet Björk i tehnologiju staviti u službu čoveka, a ne njegove degradacije. Više je koristiti u kreativne i edukativne svrhe, a manje za internet meme i gifove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: