HP Spectre 13 x2

Tablet uređaji sa Windows 8 operativnim sistemom vrlo teško privlače pažnju potrošača, jer su dva operativna sistema okupirala to tržište – Android i iOS.

Tehnopolis

Izvor: Piše: Stevan Stevanoviæ

Ponedeljak, 30.12.2013.

15:30

Default images

Međutim, PC proizvođači stvorili su odličan uređaj koji spaja dva sveta – tablet i laptop! Sa ovakvim uređajem, moguć je ozbiljniji rad u Windows programima ili lagani surf internetom i pregled multimedijalnog sadržaja u tablet modu. Tako je nastao vrhunski hibrid – HP Spectre 13 x2!

HP Spectre x2 je vrlo zanimljiv hibridni uređaj koji spaja ono za šta smo do skoro mislili da je nespojivo i to radi odlično! Specifikacije koje poseduje su takve da mu mogu pozavideti i laptopovi i tablet uređaji.

Fizički izgled i konekcije

HP Spectre 13 x2 je vrlo tanak i kompaktan uređaj sa težinom od 2 kilograma. Međutim, kada se uzme u ruku i to se učini teškim, jer nismo navikli da uređaj ovakvih dimenzija bude tako težak. Glavni „krivac“ za to je materijal od koga je uređaj većim delom izrađen. Spectre je kompletno izrađen od aluminijuma, što ga čini toliko čvrstim da je to neverovatno. Masivna konstrukcija u kombinaciji sa dobro raspoređenom težinom, nudi odličnu stabilnost pri korišćenju. Na dnu uređaja jasno su vidljivi šrafovi, što doprinosi utisku da je izradi kućišta uređaja posvećeno puno pažnje pri konstrukciji. Odmah ćemo reći da je kvalitet izrade uređaja zaista besprekoran i ne postoji ništa što bismo mu zamerili.

Prednost ovakvog uređaja je jednostavna tranzicija između laptopa i tableta, a to Spectre radi vrlo dobro. Otklapanjem laptopa i jednostavnim povlačenjem slajdera na doku, tablet se može skinuti i nezavisno koristiti. Ponovno povezivanje sa tastaturom je još jednostavnije – samo spustite tablet nazad u dok (bazu) i on će ponovo biti fiksiran.
Kada nije povezan sa tastaturom, tj. u „tablet modu“, Spectre nudi prilično ograničavajuću, ali opet logičnu količinu portova. Prisutan je konektor za punjač, konektor za slušalice i microSD slot za memorijske kartice. Voleli bismo da je prisutan barem jedan USB 3.0 port kako bi postojala mogućnost povezivanja USB fleš memorije dok se koristi kao tablet. Na levoj strani poleđine tableta nalaze se tasteri za kontrolu jačine zvuka, a na desnoj strani je taster za uključivanje/uspavljivanje.

Dok je uređaj u „laptop modu“, on na levoj strani poseduje jedan USB 3.0 port, a odmah pored je HDMI port pune veličine. Ovo će biti vrlo korisno onima koji imaju potrebu da povezuju laptop na projektor ili bilo koji drugi ekran.

Sa desne strane nalazi se još jedan USB 3.0 port, 3.5mm konektor za slušalice (još jedan) i konektor za punjenje uređaja (pored onog na samom tabletu). Dopalo nam se to što je proizvođač postavio i na tabletu i na samom doku sa tastaturom pojedine konektore i na taj način omogućio punjenje i upotrebu slušalica u oba moda.

Od ostalih standarda za komunikaciju, ugrađen je WLAN 802.11 b/g/n standarda, kao i Bluetooth 4.0. Naš uređaj nije posedovao slot za memorijsku karticu, ali će se i takav model najverovatnije naći kasnije u ponudi na domaćem tržištu.

Tastatura i tačped

Tastatura sa pozadinskim osvetljenjem nalazi se na gornjem delu doka (baze) ovog uređaja. Vrlo je prostrana i zgodna za korišćenje. Drago nam je da proizvođač nije odlučio da „ugura“ i numerički deo, jer bi time ugrozio ergonomiju i veličinu ovako dobre tastature. Kao što smo već napomenuli, kvalitet izrade je tako dobar, da čak i jači pritisak na tastere ne dovodi do ugibanja ili podrhtavanja tastature.
Ispod tastature prisutan je standardni, glatki tačped većih dimenzija (oko 10x6cm). Ovaj tačped podržava standardne gesture, ali poseduje i fizičke tastere za levi i desni taster miša, iako oni nisu vidljivi, već se njihov „klik“ oseća pritiskom leve i desne ivice tačpeda.

Ekran

HP Spectre poseduje IPS displej dijagonale 13.3 inča sa Full HD rezolucijom (1920x1080 piksela). Iako nismo navikli da kod ovakvih uređaja vidimo visoku rezoluciju, to je logičan korak za uređaj visokog kvaliteta i performansi. HP definitivno nije štedeo ni u ovom segmentu, jer je kvalitet prikaza zaista besprekoran, sa odličnim koloritom i uglovima vidljivosti. Ni u jednom delu nismo primetili probijanje osvetljenja ili drugu anomaliju, a trudili smo se da je uočimo. Čak i na direktnom suncu, zahvaljujući i ugrađenom senzoru za jačinu osvetljenja, displej se prilagođava i nudi odličan kvalitet prikaza. Na naše zadovoljstvo, došli smo do zaključka da je displej savršen.

Ponašanje u radu

HP Spectre je pravljen kao vrhunski uređaj i kao takav poseduje vrhunske karakteristike i performanse. U samom uređaju nalazi se dvojezgarni Intel Core i3-4012Y koji radi na taktu od 1.5GHz. Ovaj procesor poseduje ugrađenu HyperThreading tehnologiju koja nudi dodatne performanse u aplikacijama koje podržavaju HT. U procesoru se nalazi Intel HD 4200 grafički čip koji nudi odlične performanse u grafički intenzivnim programima. Napomenuli bismo da grafički čip nije dovoljno dobar za igranje modernih igara, ali za povremeno igranje starijih igara je i više nego odličan, iako to nije glavna namena ovog uređaja. U kombinaciji sa 4GB DDR3 RAM memorije na 1600MHz i 128GB SSD-om, performanse u svakodnevnim zadacima su na izuzetno visokom nivou. Windows se podiže za svega nekoliko sekundi i Spectre je već spreman za rad.
HP Spectre radi iznenađujuće brzo i većina zadataka obavlja se u trenu. Responzivan u radu, nudi odlične performanse u većini svakodnevnih zadataka. Rad u Office paketu, pretraživanje interneta, pregled YouTube, čet na društvenim mrežama ili preko Skype-a,... sve radi iznenađujuće dobro i bešumno. Zahvaljujući SSD-u, štedljivim komponentama i odlično rešenim (pasivnim) hlađenjem, čak i u tablet modu Spectre x2 pokazuje vrlo niske temperature, kako u unutrašnjosti, tako i na samom kućištu. Zbog toga, korišćenje je vrlo ugodno.

Zvučni sistem

Na donjoj strani tableta ili ekrana skriveni su stereo zvučnici ispod crne mrežice. Zvučni sistem potpisao je Beats Audio, što je naglašeno Beats logom na podnožju uređaja. Na Spectre instalirani su i Beats drajveri koji omogućavaju fino podešavanje zvuka preko ekvilajzera. Zvuk je čist, glasan i jasan u svim situacijama.

Trajanje baterije

Autonomija baterije je jedna od ključnih stvari kod laptopa, ali i kod tableta. HP je to rešio na zanimljiv način. U HP Spectre je ugradio dve baterije – jedna je u doku, a druga, snažnija, je u tabletu. U toku korišćenja prvo se prazni baterija koja je u doku (od 18Wh), a potom i baterija u tabletu (od 32Wh). Baterije ovakve snage omogućile su nam oko 7 sati aktivnog korišćenja (pregled internet sajtova, čet preko Skype-a, rad u Excelu i Wordu, pregled multimedijalnog sadržaja na YouTube-u, i slično) sa srednjim osvetljenjem ekrana i uključenim WiFi-jem. To je zaista odličan rezultat i smatramo da je HP pronašao odličan balans između snage, potrošnje i dimenzija uređaja.

Zaključak

HP Spectre 13 x2 je neobičan hibridni uređaj koji uspešno spaja funkcionalnost laptopa i tableta. Zavidan kvalitet izrade, izuzetan ekran, odlične performanse i autonomija baterije ključne su prednosti ovog hibrida koji spaja „dva sveta“. Iako u ovom trenutku cena uređaja nije poznata, verujemo da neće biti niska, jer je u pitanju uređaj koji će zadovoljiti i najzahtevnije poslovne korisnike.

Uređaj će se uskoro naći u ponudi WinWin lanca prodavnica

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: