Pobeda šahista, debakl šahistkinja

U 2. kolu ekipnog prvenstva Evrope u šahu, u Novom Sadu, muška selekcija Srbije savladala je Grčku 3:1, dok su šahistkinje poražene od Azerbejdžana sa 3,5:0,5.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 23.10.2009.

22:55

Default images

Pose 2. kola šahisti nalaze su u vodećoj grupi sa četiri boda, dok šahistkinje imaju polovičan učinak od jedne pobede i jednog poraza. Protiv Grčke, koja je po rejtingu dva mesta slabije plasirana od naše selekcije, odluka je pala na trećoj tabli, gde je Robert Markuš u verovatno najlepšoj partiji kola belim figurama savladao Dimitrosa Mastrovasilisa.

S obzirom da su se rokirali na suprotne strane, obojica šahista krenuli su u napad na kralja i u izuzetno oštroj poziciji naš velemajstor je posle žrtve figure stekao odlučujuću prednost.

Ivan Ivanišević je na prvoj tabli kao beli protiv Joanisa Papajoanua odustao od rokade, ali nije došao do incijative i u 24. potezu je skopljen remi.

Dragan Šolak je kao crni na drugoj tabli bez problema izjednačio poziciju protiv Hristosa Banikasa, pa je u 16. potezu podeljen poen. Najduže je trajala partija na četvrtoj tabli između Atanasiosa Mastrovasilisa i Bojana Vučkovića. U gotovo izjednačenoj poziciji, grčki velemajstor je po svoj prilici precenio svoje šanse, zaigrao na pobedu i žrtvovao pešaka, da bi na kraju video da nema nikakav napad, pa u završnici nije mogao da spasi ni pola poena, iako su na tabli bili raznobojni lovci.

Šahistkinje su potpuno razočarale protiv Azerbejdžana, koji je po rejtingu tek 20. selekcija na prvenstvu i 11 mesta slabije rangirana od reprezentacije Srbije. Jedina svetla figura u domaćoj selekciji bila je Nataša Bojković, dok ostale reprezentativke nisu pružile igre ni blizu svog renomea.

Alisa Marić je protiv Zainam Mameđarove dugo imala nešto pasivniju poziciju, ali se ipak činilo da će uspeti da je održi Međutim ona je na kraju odigrala neprecizno i ostala bez pola poena. Turkan Mameđarova je iskoristila veoma bojažljivu igru Anđelije Stojanović i prosto je 'ugušila' u središnjici. Naša reprezentativka je dugo pokušavala da reši probleme u odbrani, ali nije uspela i morala je da preda partiju već u 19. potezu. Irina Čeljuškina je belim figurama na četvrtoj tabli odigrala isuviše rizično protiv Gulnar Mamdeove, koja je ostala hladnokrvna i lako kaznila našu šahistkinju. Bojkovićeva je bila jedina koja je, od početka do kraja partije, imala blagu pozicionu prednost, koju je krunisala osvajanjem pešaka, ali je Nurmin Kazimova uspela da prevede igru u topovsku završnicu, u kojoj je bila veoma precizna pa je u 91. potezu sklopljen je remi.

Naša druga ekipa, koja igra u muškoj konkurenciji, na najbolji mogući način je iskoristila povoljan žreb i savladal selekciju Monaka sa 3,5:0,5. Na prvoj tabli Igor Miladinović je pobedio Igora Jefimova, na drugoj je Nikola Sedlak savladao Patrika van Holanda, dok je na četvrtoj Miloš Roganović bio bolji od Viklija Iklickog. Počasnih pola poena za Monako osvojio je Johan Ribegren protiv Dejana Pikule.

U trećem kolu ekipnog prvenstva Evrope u Novom Sadu, muška reprezentacija Srbije sastaće se sa jednim od favorita za osvajanje zlatne medalje, selekcijom Jermenije, dok će nase šahistkinje igrati protiv Italije. Druga ekipa Srbije, koja igra van konkurencije, u subotu će se sastati sa selekcijom Finske.

Rezultati 2. kola:
Muškarci:
Engleska - Azerbejdžan 1,5:2,5, Jermenija - Rumunija, 2,5:1,5, Slovenija - Izrael 1,5:2,5, Češka - Španija 1:3, Francuska - Gruzija 1,5:2,5, Švajcarska - Mađarska 1:3, Holandija - Italija 2:2, Nemačka - BiH 3:1, Hrvatska - Poljska 1:3, Rusija - Mekedonija 3,5:0,5, Vels - Bugarska 1,5:2,5, Ukrajina - Turska 3,5:0,5, Austrija - Litvanija 2:2, Belgija - Danska 1:3, Crna Gora - Škotska 3,5:0,5, Island - Norveška 1,5:2,5, Luksemburg - Finska 1:3.
Tabela: Madjarska, Španija, Srbija, Nemačka, Jermenija. Azerbejdžan, Izrael, Gruzija 4, Holandija, Rusija, Poljska i Italija po 3 boda, itd.
Žene:
Gruzija - Rusija 2,5:1,5, Grčka - Ukrajina 1,5:2,5, Poljska - Bugarska 3,5:0,5, Slovenija - Jermenija 1:3, Holandija - Nemačka 0,5:3,5, Madjarska - Rumunija 1:3, Francuska - Austrija 3:1, Španija - Makedonija 2,5:1,5, Hrvatska - Češka 0,5:3,5, Izrael - Crna Gora 3:1, Italija - Norveška 2,5:1,5, Finska - Engleska 2:2, Turska - BiH 3:1.
Tabela: Poljska, Nemačka, Rumunija, Ukrajina, Gruzija. Jermenija 4, Azerbedžan, Francuska 3, Grčka, Rusija,Slovenija, Češka, Mađarska, Holandija, Italija, Srbija, Izrael, Turska, Bugarska, Španija 2 boda,

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: