Ponedeljak, 17.01.2011.

06:59

Kicbil, tamo svi žele pobedu

Ako se neka trka u okviru Svetskog kupa u alpskom skijanju izdvaja od ostalih to je sigurno ona čiji je domaćin Kicbil. Spust na legendarnom Štrajfu može se uporediti sa Vimbldonom u tenisu, Velikom nagradom Monaka u Formuli 1 ili turnejom „Četiri skakaonice“ u ski skokovima, i na njemu svaki skijaš želi pobedu. Ove godine takmičenje u Kicbilu je na programu od 21. do 23. januara...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Default images

Zvanično, takmičenje u Kicbilu počinje narednog petka, ali akcija u tom austrijskom ski centru počinje već u utorak, kada je na programu prvi trening u spustu. Dva dana koja slede su rezervisana za istu aktivnost, dok je za petak zakazan superveleslalom. Najveća poslastica celog vikenda, spust, vozi se u subotu, dok je u nedelju na programu slalom, koji će se zajedno sa subotnjom trkom bodovati i za kombinaciju.

Ali, krenimo od početka. Prve međunarodne trke u Kicbilu održane su daleke 1931. godine, a svoj debi u Svetskom kupu Štrajf je imao 1967. godine, a toko m godina koje su sledile poneo je titulu legendarne staze. Organizator trka je Ski klub Kicbila, koji tu ulogu ima od prvog dana i prvih internacionalnih takmičenja, a zanimljivo je da su sportisti, članovi tog kluba, osvojili više od 50 medalja na Zimskim Olimpijskim igrama do sada, a među njima se sigurno izdvaja Toni Zajler.
© Samo Vidic/Red Bull Photofiles
Start Štrajfa, staze na kojoj se vozi spust, nalazi se na nadmorskoj visini od 1.665 metara u Hanenkamu i posle spektakularnih 3.312 metara, dolazi cilj na visini od 802 metra, skoro u centru grada. Najstrmiji deo staze nosi naziv Mausefale, koji ima pad od 85 odsto i u njemu skijaši dostižu brzinu od 140 km/h pri letu od 80 metara.

I dok se spust vozi duž Štrajfa, staza za superveleslalom nosi ime Štrajfalm, dok se pista za slalom zove Ganselernhang. Uz spust u Kicbilu, skijaši veliku pažnju posvećuju i slalomu, i zbog te discipline, ali i zbog kombinacije, u kojoj do pobede dolazi takmičar koji ima najbolje kombinovano vreme subotnjeg spusta i nedeljnog slaloma. Ranije je upravo najbolji u kombinaciji dobijao i titulu pobednika celog takmičenja u Kicbilu, ali sada nju dobija onaj ko trijumfuje na prestižnom spustu. Ništa manju važnost nema ni superveleslalom, koji služi kao uvod u veoma uzbudljiv vikend.
© Erich Spiess/Red Bull Photofiles
Od aktuelnih skijaša, na Štrajfu su trijumfovali samo Švajcarac Didije Kuš i domaći skijaš Mihael Valhofer, dok bi među njih trebalo ubrojati i Didijea Defaga, koji zbog povrede propušta celu tekuću sezonu. Kuš u Kicbilu ima tri pobede u spustu, a pre njega je to pošlo za rukom i Francuzu Luku Alfanu, kasnije pobedniku Dakar relija, još dvojici Švajcaraca, Francu Hajnceru i Pirminu Curbrigenu, i domaćem skijašu Karlu Šrancu, mada su neki od njih trijumfe zabeležili na dodatnim trkama, održanim u petak. Jedini skijaš koji ima više pobeda od svih na Štrajfu je Austrijanac Franc Klamer, kojem je to ošlo za rukom četiri puta.



Ko može do pobede u spustu ove godine? Očigledno je da je trenutno u najboljoj formi Hrvat Ivica Kostelić, koji zahvaljujući pobedama ostvarenim od početka 2011. godine ubedljivo vodi u generalnom plasmanu Svetskog kupa. Iako Kostelić može da bude dobar u svim disciplinama, od njega najviše, ipak, treba očekivati u slalomu i kombinaciji tokom vikenda u Kicbilu.
© Samo Vidic/Red Bull Photofiles
Velika očekivanja imaju i Austrijanci, koji su posle sušne prošle sezone u spustu, imali mnogo prilika za slavlje ove sezone u toj discipkini. Od četiri trke, koliko ih je do sada održano, oni su slavili na tri, dva puta je najbolji bio Valhofer, dok je jedna pobeda otišla u ruke Klausa Krela. Uz njih dvojicu domaći navijači mnogo očekuju i od Maria Šajbera i Romeda Baumana, čiji se rodni grad nalazi u blizini Kicbila, a u ostalim disciplinama i na Marsela Hiršera, Rajnfrida Herbsta i Benjamina Rajha.

Švajcarce će u spust predvoditi Kuš, među kojima je i branilac velikog Kristalnog globusa Karlo Janka, i Silvan Curbigen, koji je jedini pored Austrijanaca uspeo da dođe do najvišeg stepenika pobedničkog postolja u toj disciplini u ovogodišnjem izdanju Svetskog kupa. Ne treba zaboraviti ni na Aksela Lunda Svindala iz Norveške, Italijana Kristofa Inerhofera i Andreja Sporna iz Slovenije.

Sve to garantuje nezaboravan vikend u Kicbilu, a B92 će biti tamo u narednih nedelju dana pa možete da očekujete eksluzivne izveštaje sa legendarne trke...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

10 h

Podeli: