I NBA liga to zna – košarka je Beograd VIDEO

"Stvarno je teško da si iz Beograda, a da ne znaš da igraš košarku".

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2022.

16:00

I NBA liga to zna – košarka je Beograd VIDEO
Foto: Screenshot/NBA Hoop Cities

Ova rečenica Bogdana Bogdanovića najbolje objašnjava zašto se Beograd našao među gradovima koje NBA ističe kao uticajne za ligu i košarku uopšte.

U godini obeležavanja 75. sezone NBA, liga je organizovala realizaciju dokumentarnog serijala "Hoop Cities" o uticajnim evropskim gradovima za NBA i košarku uopšte.

U tom serijalu je Beograd apostrofiran kao najvažniji, uz Bolonju, Keln, Istanbul, Kaunas, Pariz, Sevilju i Solun. Svaka epizoda predstavlja zaseban dokumentarni film u trajanju od nešto oko 40 minuta.
Gledaoci će otkriti kako je srpska košarkaška ikona učestvovala u nastupu Drim tima 1992. na Olimpijskim igrama i saznaće kako su NBA legenda Vlade Divac i generacija zvezda osvojili NBA.

Grad oživljava kroz žestoko rivalstvo između poznatih lokalnih timova Crvene zvezde i Partizana koje je imalo ogroman uticaj na razvoj igrača poput beka Atlanta Hoksa Bogdana Bogdanovića.

Košarkaška igra vidi Beograđane kroz dobra i loša vremena, a "Hoop Cities" istražuje tu čvrstu vezu između grada i voljenog sporta.
Foto: Screenshot/NBA Hoop Cities
Beogradska epizoda prati priču velikana srpske i NBA košarke, člana Košarkaške kuće slavnih u Springfildu Vlada Divca, zatim igrača Atlanta Hoksa i reprezentativca Srbije Bogdana Bogdanovuća, bivšeg kapitena reprezentacije Žarka Paspalja...

Kroz priču o košarkaškom Beogradu vodi nas i zvanični promoter NBA lige za Evropu, srpski glumac Darko Perić, zvezda planetarno popularne serija "Kuća od papira" (La casa de papel), a o značaju košarke za Beograd govore stručnjak Marin Sedlaček, bivša košarkašica Nataša Kovačević i mlada Jana Vesić.

"Košarka je moj život, omogućila mi je sve
", kažu Divac i Paspalj, a isto poručuje i Sedlaček, "Košarka je za mene sve".

U dinamičnom dokumentarnom filmu je Beograd predstavljen kao najznačajniji košarkaški grad u regionu i rasadnik talenata koji su proslavili evropsku i NBA košarku.
Film se osvrće na istoriju ovdašnje košarke i bavi se kontinuiranom ljubavlju prema toj igri koja se u Beogradu prenosi sa generacije na generaciju.

Takođe, skrenuta je pažnja na uspehe i rivalstvo naša dva vodeća kluba: Partizana i Crvene zvezde.

"Odatle sam i ja nastao, iz tog debija. Bez derbija sve bi bilo drugačije", kaže Bogdanović.

Film o Beogradu iz NBA "Hoop Cities" serijala će biti u distribuciji od 29. septembra preko NBA League Pass.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: