Zvezdin "all in" u najtežem momentu

Crvena zvezda je na prekretnici.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Četvrtak, 10.02.2022.

15:50

Zvezdin
foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Pred izabranicima Dejana Stankovića je najteža polusezona u poslednje tačno četiri godine.

Tačnije, od udaranja temelja za rezultate u Evropi, na jesen 2017. pod vođstvom Vladana Milojevića, a onda i upostavljanja dominacije u Srbiji koja traje i dan-danas.

Međutim, situacija je daleko od one na koje su na "Marakani", računajući taj period, navikli zbog pet bodova zaostatka za liderom Partizanom.

Zaostatkom koji je u Srbiji popriličan, iako istina imaju još dva "večita" derbija, toliko kao da je duplo viši u nekoj od najjačih liga u Evropi.

Jer, u našoj Linglong Superligi Srbije, kiksevi (čuda) su retka pojava.

Ali znaju i oni da se dogode...

Momenat

Foto: Starsport
Zašto je ova polusezona prekretnica za Crvenu zvezdu?

Jasno je da je u Srbiji trofej šampiona poput Svetog grala i ako si drugi kao da je "smak sveta", što verovatno više nego ikad rezonuju na stadionu "Rajko Mitić".

Razlog tome jer su u poziciji da bi na leto, u slučaju da prestignu Partizan, bili na granici nosioca za plasman u elitu zahvaljujući visokom koeficijentu, ostvarenog podvizima za pet godina.

Svedoci smo da se u toj stazi uvek desi kiks favorita, samim tim ne može da se otpiše ni srpski predstavnik, ali bi u slučaju da se prebrode dve lakše prepreke stalo uz rang Salcburga ili Olimpijakosa.

Opet, sve je to pod velikim "ali", međutim isto tako mora da se gleda u tom pravcu.

Jer ovaj tim Crvene zvezde po renomeu, igračkom kadru, iskustvu, samim tim i celokupnom kvalitetu, nije za takmičenje u Ligi konferencija.

Nije ni pravljen za to takmičenje, već za napad za Ligu šampiona, koja izmiče dve godine, ali ne i evropsko proleće u rangu ispod, što je uspeh ravan plasmanu u elitu.

Zvezdin uticaj na tržištu i velike kupovine

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Osetili su trenutak u Crvenoj zvezdi i u januaru, mesecu u kojem su veliki transferi retkost, napravili izuzetak i uložili kao nikad ranije zimi.

Stigli su letos dogovoreni prvi strelac Norveške Ohi Omoidžuanfo (Molde), potom na ranjenoj poziciji desnog beka iz Valensije bivši italijanski reprezentativac Kristijan Pičini, a s njima i Nemanja Motika iz minhenskog Bajerna, što govori i da je klub porastao toliko da može da pregovara o transferima sa najvećim klubovima.

I da ih realizuje bez većih problema, toliko da su igrali i na kartu dobrih odnosa sa pojedinim čelnicima nemačkog giganta (čitaj: Hasan Salihamidžić).

Svima njima je zajednička brzina, nešto što je Stankovićevoj ekipi nedostajalo kao hleb nasušni, i to se možda najbolje videlo u sudarima sa Šerifom prošlog avgusta.

Jeste da za dvojicu od trojice od njih nije izdvojeno obeštećenje, ali isto tako nisu zanemarljive njihove plate i poznati bonusi samo za potpis, što je uobičajena praksa u fudbalu.

Takođe, samo za Motiku je izdvojeno obeštećenje preko dva miliona evra, što ste prvo mogli da čitate na stranicama našeg sajta, i to je jedna od najvećih kupovina u istoriji kluba, samim tim i najveći "šoping" tokom zime poslednjih godina. Malo je nedostajalo i da se začini sa Edmundom Adom, ali je Šerif ipak odbio Zvezdinih 1,8 miliona evra.

Istina je i da je Crvena zvezda sve to pokrila sa dve prodaje – Marka Lazetića u Milan za četiri miliona i Njegoša Petrovića za 1,6 miliona u Granadu, reinvestirajući u pojačanja.

Osetili su glavokomandujući na "Marakani" da bi sadašnji "all in", poput igre na ruletu, morao da se odigra i rizikuje do kraja, jer povratka nema.

Ispred njih su teška četiri meseca i paklena borba sa Partizanom.

Evropa

Starsport/Pedja Milosavljevic
Plodove berićetne evropske jeseni Stankovićev tim će da ubere u martu, u kome će posle tačno 30 godina da odigra međunarodni meč i priredi svojim navijačima spektakl.

Izvesno će u Beograd doći jedan moćan tim, sa debelim "CV“-ijem na međunarodnoj sceni i to samo po sebi govori kakav je posao Zvezda napravila kada je izborila prvo mesto u grupnoj fazi Lige Evrope i direktan odlazak u osminu finala.

A tamo je čeka jedna "aždaja“ između potencijalnih rivala kakvi su Barselona, Borusija Dortmund, Lajpcig, Napoli, Porto, Lacio, Zenit...

Dvomeč nokaut faze o kakvom je mogla samo da mašta pre ovih godina uspeha ili da ga vidi na čuvenom "Fudbal menadžeru“, a sada je to realnost.

Tako će pratiti žreb 25. februara kada će saznati rivala i odigrati bez prevelikog stresa, za svoju dušu i kako bi uhvatila pravu nagradu za istorijski rezultat.

Superligaški rat

Starsport/Srdjan Stevanovic
Međutim, poznato je da bajke kratko traju i da će crveno-beli uporedo morati u rov za "rat“ u Superligi, koja maksimalnom brzinom zaboravlja sve evropske podvige.

Jer se od nje i živi, posebno u ovom rasponu snaga kada se odvaja žito od kukolja, odnosno Liga šampiona od Lige konferencija, a bez Lige Evrope, što govori koliko je šampion u prednosti.

I tek će biti od naredne sezone kada će imati najveću moguću premiju – direktno mesto u eliti.

Ostaje nam da vidimo krajnji proizvod, za početak ove sezone.

Počev od Čukaričkog za vikend, pa sve do sedme utakmice u plej-ofu, uz dva derbija, Crvena zvezda pravo na grešku nema.

Ispucano je protiv surduličkog Radnika, u dva navrata.

Toliko da je izbila "lavina" u svlačionici...

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: