Život daleko od "Kraljeve" senke

Nije među pet najefikasniji igrača lige, nije ni među pet najboljih asistenata, statistički je ispod poslednje sezone u Klivlend Kavalirsima, ali Kajriju Irvingu i van Bostona skandiraju "MVP, MVP".

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2017.

09:30

Život daleko od
Foto: Getty images

Prethodnog leta NBA ligu uzdrmao je trejd Klivlend Kavalirsa i Boston Seltiksa u kojem je jedna od ključnih igrača Kavsa Irving prešao u Masačusets za jednog od najboljih igrača lige prošle sezone Ajzeu Tomasa.

Irving je posle šest godina u Klivlendu bukvalno pobegao iz Kavalirsa zbog Lebrona Džejmsa. Tri sezone je "trpeo" poziciju u "Kraljevoj" senci, osvojio toliko željenu titulu, ali je posle drugug izgubljenog finala odlučio da više ne može tako da funkcioniše.

Odlučio je da promeni sve u svojoj karijeri – prvo tim, potom broj na dresu, zatim način ishrane, a sada menja i svoju reputaciju. Umesto spektakularnog basketaša poput svog alter ega "ujka Drua", postaje čovek koji tok meča menja pravim odlukama i preuzimanjem odgovornosti u ključnim trenucima.

Završio je u Bostonu i to se ispostavilo kao "džek-pot" za njega i Seltikse, a jedina strana koja je "izgubila" bili su Kavsi, bez obzira što su i dalje favorit da osvoje Istok i opet igraju finale NBA lige.

Ono što je najvažnije za Seltikse, s druge strane, je što su dobili igrača na MVP nivou za narednih desetak godine, jer Irving ima samo 25, a već godinama važi za jednog od najboljih u ligi.

Irvingu je "upala sekira u med" jer je došao u izuzetno talentovanu sredinu sa fantastičnim trenerom Bredom Stivensom, a lako je mogao da završi u Finiks Sansima.

Zašto je Irving MVP kandidat?

Foto: Getty images
Irving statistički nije posebno spektakularan u odnosu na prethodne sezone. U proseku postiže manje poena nego u Kavsima prošle iako je bio u senci Džejmsa, manje asistira, jedino ima nešto bolji procenat šuta.

Međutim, očekivalo da će ga sve promene koje su se dogodile znatno više degradirati, bar u prvoj sezoni, posebno jer se očekivalo da će i Seltiksi da se muče zbog nekoliko novih igrača, nagle promene lidera, teške povrede Gordona Hejvorda u prvom meču sezone i starta 0-2.

Ali, dogodilo se upravo suprotno. Sve navedeno je ojačalo i Irvinga i Seltikse, zbili su redove i pod njegovim vođstvom postali najbolji tim u ligi zahvaljujući seriji 16-0. Iako statistika to ne govori, Irving je pokazao da ga je Džejms zaista limitirao i sprečavao da pokaže da je jedan od najboljih igrača u ligi. Prosečno beleži po meču 23,5 poena uz 5 asistencija, 3,2 skokova i 1,9 ukradenih lopti, a posebno je bio impresivan u drugoj polovini novembra sa prosekom od 31 poena, 4,6 asistencija, 3,2 skokova u pet mečeva.

U “MVP” društvo zvanično je “upao” u Dalasu gde je postigao 47 poena uz 72% šuta iz igre i šest asistencija.

Međutim, ono što Irvinga posebno trenutno čini validnim kandidatom broj za MVP priznanje na kraju sezone je pre svega učinak u završnici mečeva. Irving je i ranije bio poznat kao "klač" igrač, ali je sada nadmašio i sebe.

Kajri je tokom novembra u utakmicama u kojima je razlika do pet poena u poslednjih pet minuta, za 38 minuta igre postigao čak 65 poena pogodivši 24 od 39 šuteva iz igre (13/16 slobodna), uz deset asistencija bez ijedne izgubljene lopte! Zabeležio je indeks +/- od čak 40. Pre nekoliko dana je u direktnom duelu sa jednim od glavnih kandidata za MVP sezone Janisom Adetokumbom od 32 poena na meču 19 postigao u drugom poluvremenu.

Irving igra pametnije i konstantnije nego ikad u karijeri, njegov šut je pouzdaniji nego ikad, a drugi prelomni faktor u MVP borbi je – odbrana. Sa Irvingom u timu Seltiksi su mnogo bolji u defanzivi nego prethodnih sezona, i generalno gledano to je i bio ključni faktor serije od 16 pobeda.

Njegova već pomenuta ofantivna statistika nije spektakularna, beleži tek nešto preko 20 poena po utakmici, ali njegova posvećenost u odbrani ponekad "bode oči".

Irving je prihvatio Stivensovu defanzivnu filozofiju "na pravom mestu u pravo vreme uz maksimalan napor" i to je Kajriju doneo prosek karijere od skoro dve ukradene lopte po utakmici i rast defanzivnog rejtinga. Kajri ne postiže 60 poena po utakmici, nema tripl-dabl na svakom drugom meču, njegova ekipa ne pobeđuje sa 30, 40 razlike, ne ubacuje po 130, 140 poena, ali Seltiksi gaze redom (21-4) i što je još važnije to čine sa četiri nova startera u odnosu na prethodnu sezonu, među kojima je i jedan ruki, a sve posle teške povrede igrača "teškog" 130 miliona dolara.

Daleko su april i plej-of, još mnogo je utakmica u igri, a nažalost povrede će umnogome diktirati formu do samog kraja sezone u svakoj ekipi, Klivlend Kavalirsi su i dalje favoriti za titulu na Istoku i novo finale sa Golden Stejt Voriorsima, Džejms Harden je verovatno najbliži MVP priznanju, ali Irving i Seltiksi su sila koja raste i koja je tek na početku svoje ere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: