Heroj dana IX: 'Neuništivi' Ziki na putu ka Slemu karijere

U svetu tenisa je preko dve decenije, profesionalac je postao još 1995. godine, ali ga to ne sprečava da se i dalje takmiči na najvišem nivou.

Izvor:

Sreda, 07.09.2016.

12:25

Heroj dana IX: 'Neuništivi' Ziki na putu ka Slemu karijere
Getty Images

Njegova specijalnost je dubl, u kom je sa raznim partnerima odigrao preko hiljadu mečeva – 681 pobeda, 372 poraza – osvojivši na tom putu gotovo sve najveće trofeje.

U paru sa Danijelom Nestorom, Nenad Zimonjić dugo je činio najbolji dubl planete, a sada je na dva koraka od kompletiranja Gren slema u kombinaciji sa damom.

Zajedno sa Kanađaninom srpskog porekla osvojio je dva Vimbldona i Rolan Garos, u Australiji je zaustavljen u finalu 2010, dok na US Openu nikada nije otišao dalje od četvrtine finala.

S druge strane, od saradnje sa Elenom Bovinom iz Rusije od 2004. godine, pa preko kombinacija sa Kineskinjom Sun Tiantian, Slovenkom Katarinom Srebotnik i Samantom Stosur osvajao je tri od četiri najveća turnira u svetu tenisa – Australijan Open i Rolan Garos po dva puta, a Vimbldon jednom.
Getty Images
Za razliku od muškog dubla, za kompletiranje četiri najveća i najvažnija trofeja preostalo mu je da samo da trijumfuje na terenima Flašing Medouza.

Srbin, koji je četvrtog juna ušao u petu deceniju života, još jednom je pokazao da mu nije potrebno previše vremena da se uklopi sa novim kolegom/koleginicom na terenu, pošto je sa Jung Jang Čan iz Tajvana stigao do polufinala poslednjeg Gren slema sezone.

Ziki i Jung Jang su najpre ubedljivo eliminisali Amerikanca Skota Lipskog i Ruskinju Alu Kudriavtsevu u osmini finala, prepustivši im svega tri gema za 47 minuta igre (6:1, 6:2), da bi potom bili bolji od drugih nosilaca za prolaz u polufinale – Kazahstanke Jaroslave Švedove i Bruna Soareša iz Brazila – posle velike borbe i preokreta u trećem setu (1:6, 6:3, 13:11).

Osvajač Dejvis Kupa sa Srbijom 2010. i njegova partnerka iz Tajvana će za plasman u finale morati da eliminišu Lauru Zigmund iz Nemačke i Hrvata Matea Pavića, a okršaj parova nenosilaca zakazan je za 19 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: